Image 1
Image 2

SATU MARE

GAL-urile ar putea scăpa judeţul de cei 50.000 de câini vagabonzi

Câinii comunitari reprezintă o problemă specială pentru toate localităţile din România. Pe toate căile se cunoaşte şi se recunoaşte faptul că există această categorie de animale, că unele dintre ele,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 …mai ales dacă sunt în haită, reprezintă un pericol real pentru populaţie.

Din păcate, nu există o situaţie clară privind numărul acestor câini care, în majoritatea cazurilor, sunt grupuri numeroase în comunităţile sărace, acolo unde, coabitează cu săracii din punct de vedere material. Cu aproximativ două luni în urmă, am consemnat în coloanele ziarului nostru faptul că, estimativ, în judeţ ar exista între 45.000 şi 50.000 de câini comunitari, care în bună parte au avut stăpâni.

Toată lumea recunoaşte că rezolvarea problemei nu suferă amânare, dar procedurile sunt complicate, fiind vorba despre un demers în premieră în România, construirea şi punerea în funcţiune a unor adăposturi zonale. Lipesc procedurile, dar în egală măsură lipsesc şi banii.

Potrivit unui scenariu optimist, ca urmare a procedurilor alambicate, obţinerea unor fonduri pentru investiţii de acest gen ar putea fi asigurate pe la sfârşitul anului 2024, poate până la mijlocul anului 2025, dacă vor fi făcute demersuri în timp util pentru solicitarea de fonduri de către primării, de către Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară – ADI sau GAL-uri. Dacă încă în prima parte a anului în curs, prefectul Radu Roca a iniţiat întâlnire cu reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală – GAL, dar şi cu primarii, repetată ulterior, lucrurile se mişcă doarla nivel de bune intenţii. Obţinerea fondurilor pentru asemenea investiţii de larg interes înseamnă timp. Cum timpul lucrează în defavoarea populaţiei în această situaţie dovedită fără ieşire, iniţierea procedurilor este iminentă.

Câinii se vor mai înmulţi până la a avea soluţia finală, peste un an şi jumătate. Intervenţiile chirurgicale pot rezolva problema înmulţirii câinilor. Aflat cu puţin timp în urmă în studiourile Informaţia TV, medicul veterinar Molnar Zsolt, sublinia faptul că, reducerea numărului câinilor comunitarise poate baza pe intervenţii de natură chirurgicală – sterilizare/ castrare. A interveni medicamentos, prin folosirea unor preparate veterinare nu poate da rezultatele scontate.

Strategia GAL-urilor din Turţ şi Petreşti

Soluţia viabilă şi cu efect rămâne construirea şi amenajarea adăposturilor măcar zonale, a căror finanţare să se caute prin GAL-uri, nu în altă parte. Pentru a afla ce şanse reale ar exista de a se asigura fonduri pentru construirea şi funcţionare adăposturilor zonale/regionale, am contactatreprezentaţi ai două GAL-uri, aflate diametral opusîn judeţ, la Petreşti,respectiv la Turţ.

Ioan Belbe, preşedintele GAL – Ţara Oaşului, cu sediul în Turţ, ne-a informat asupra faptului că, în această perioadă, entităţile lucrează la propunerile pentru strategia de dezvoltare a zonei pentru perioada 2023 – 2027. Această strategie trebuie finalizată în săptămânile următoare, ca apoi să fie transmisă la Ministerul Agriculturiişi Dezvoltării Rurale – MADR, pentru analiză şi aprobarea. Cu siguranţă, din această strategie nu va lipsi capitolul referitor la finanţarea construirii adăposturilor zonale/regionale pentru câinii fără stăpân.

Ştefan Toga, fost preşedinte al GAL – Petreşti, a menţionat faptul că, în mod real, pot fi şanse de a se include în strategie şi fonduri pentru investiţii precum cea menţionată mai sus, implicit la finanţare. Până la sfârşit de an, spunea interlocutorul nostru, strategia se va înainta la MADR pentru analiză şi aprobarea. Forma ei finală ar putea să fie cunoscută abia în prima jumătate a anului 2024, dar de la aprobarea strategiei şi apoi asigurarea fondurilor de finanţare, mai este cale lungă. Nu este exclus,spunea Ştefan Toga, fost preşedinte al GAL Petreşti, să mai treacă între 6 şi 12 luni, poate chiar 18 luni, până a se putea obţine finanţare. În tot acest interval de timp, beneficiarii potenţiali trebuie să scrie câte un proiect care apoi se va constitui în cerere de finanţare. Se cuvine subliniat faptul că, obţinerea în cel mai bun caz a fondurilor pentru realizarea adăposturilor regionale/zonale, nu înseamnă că se asigură şi fondurile pentru funcţionare, care nu sunt de neglijat. Sunt prevederi precise în ceea ce priveşte amenajarea, funcţionarea şi necesarul de personal de deservire pentru un asemenea adăpost. Aceste fonduri vor proveni cu siguranţă de la unităţile administrativ teritoriale arondate GAL-urilor. Discuţiile avute până acum cu o serie de primari, mai ales din Ţara Oaşului, au evidenţiat faptul că ar fi de acord să suporte cotă parte din cheltuielile de funcţionare a adăpostului, în funcţie de numărul câinilor care vor ajunge din comunele lor, să fie cazaţi.

Recenta discuţie avută cu prefectul dr. Radu Roca, a dovedit optimismul demnitarului şi chiar convingerea că, nu fără eforturi mari, adăposturile se vor putea realiza pe seama unor fonduri care vor fi incluse în strategiile de dezvoltare ce vor fi propuse de GAL-uri. A ezitat să menţioneze un termen optimist până ce aceste adăposturi ar putea deveni funcţionale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with