Image 1
Image 2

Cascada Cailor, județul Maramureș

Cea mai înaltă cădere de apă din România

Chiar si in anotimpul rece al anului, turistii sunt dornici sa vada acest loc – cascada inghetata este o imagine mirifica!
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cascada Cailor este situata in Parcul National Muntii Rodnei, din judetul Maramures, la o altitudine de 1300 de metri, fiind o atractie turistica cunoscuta in toata lumea. Caderea de apa este de 90 de metri, fiind accesibila dinspre Complexul Borsa. De asemenea, aceasta face parte dintr-o cadere glaciara extinsa a varfurilor Pietrosul Rodnei si Piatra Alba, apa provenind din topirea zapezii si a ploilor adunate intr-un cerc glaciar, formand versanti care gazduiesc trei trepte de „caldari” succesive, puse in valoare si de tabloul salbatic al naturii.

Chiar si in anotimpul rece al anului, turistii sunt dornici sa vada acest loc – cascada inghetata este o imagine mirifica! Totusi, pentru ca iarna traseele montane sunt mai dificile, Primaria Borsa pune la dispozitia turistilor ghizi care ii insotesc pe acestia pe traseul spre cascada.

Numele cascadei isi are originea intr-o intamplare din zona. Oamenii isi adaposteau hergheliile de cai, din primavara pana in toamna, pe pasunile bogate din zona. Nu trecuse mult timp, iar ursii au inceput sa atace caii. Dintr-o data, acestia au incoltit animalele deasupra prapastiei, in locul in care astazi se afla Cascada Cailor. In urma acestei intamplari, mai multe locuri din imprejurimi au fost numite Muntele Cailor, Podul Cailor si Izvorul Cailor. Pentru a ajunge la Cascada Cailor sunt doua variante: traseul marcat, cu plecare dinspre statiunea Borsa (aproximativ o ora si jumatate) sau telescaunul, care este disponibil in orice anotimp.

De reținut:

– Apa cascadei provine de la apele adunate din Muntele Cailor, la care se adaugă şi apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi.

– Ca orice lucru care atrage și creează interes, și această cascadă își are legendele ei. Cea mai vehiculată este aceea în care se spune că numele cascadei vine de la caii care, fugăriți de un urs înfometat, nu au avut altă posibilitate de a scăpa de colții fiarei decât să se arunce în prăpastie.

– Legenda cailor pieriți în această zonă a dat locurilor din împrejurimi și alte denumiri care amintesc de sărmanele animale: Podul Cailor, Muntele Cailor sau Zănoaga Cailor, Izvorul Cailor.

– Cascada Cailor se află în top 5 cele mai vizitate obiective turistice din Maramureş, alături de Mocăniţa, Mănăstirea Bârsana şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa și este cel mai vizitat obiectiv turistic din Borșa.

– Deși aceasta cascadă este considerată cea mai înaltă cădere de apă din țara noastră, se pare însă că există o altă cascadă mai înaltă decât aceasta, Cascada Cociu (Cascada Roșeț) din Munții Mehedinți, cu o cădere de apă de 120 de metri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with