Image 1
Image 2
Acasa

Cei ce nu cred în sondaje

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Cu siguranță cei ce nu cred în sondaje se află întotdeauna la coada clasamentului. A venit rândul lui Crin Antonescu, și implicit a liberalilor, să nu creadă în ultimul sondaj dat publicității. Datele arată un Crin Antonescu căzut pe un neonorabil loc 3, după Victor Ponta și Mihai Răzvan Ungureanu. Saltul fostului premier este incredibil. El conduce un partid destul de mic, situat undeva la granița pragului electoral, pentru a putea emite pretenții.

Distanța dintre el și Forța Civică nu este însă un argument pentru a nu da crezare, măcar în parte, rezultatelor prezentate. Ungureanu ar putea intra în turul doi, confruntându-se cu Victor Ponta. Cotat la 40%, la egalitate cu partidul său, actualul premier deși nu și-a anunțat expres intenția de a candida la președinție, în lipsa unui candidat oficial, este automat considerat omul potrivit pentru Cotroceni. Așa se explică de ce are un procent egal cu partidul său.

În același timp, PSD este singurul partid care este realmente preocupat de alegeri. Nu au pregătită doar echipa de europarlamentari, ci au mers ceva mai departe prezentându-l și pe Martin Scholz, prieten al României, ca posibil președinte al Comisiei Europene. O pildă la Comisia Europeană îi poate determina pe românii nehotărâți să pună ștampila pe PSD. Este regretabil faptul că popularii europeni nu a întins o mână de ajutor celui mai important partid de dreapta, PDL. Poate din cauza sciziunii provocate în principal de Traian Băsescu. Pe cine să sprijine în România atâta vreme cât PDL, PMP, UDMR și PNȚCD se află în competiție?

PNL nu pare să fi înțeles că a început campania electorală. Problemele interne sunt încă pe primul loc. Crin Antonescu face ordine în partid cu o mână de fier. Dar cui îi folosește noua ordine? Organizațiile teritoriale sunt bulversate, nu știu ce au de făcut. Unii lideri locali consideră încă funcțională Uniunea Social Liberală sau în orice caz se folosesc de avantajele fostei alianțe. Tocmai această impresie, ruptura dintre ce se spune la centru și ce se face în teritoriu,  fac din PNL un partid necompetitiv.  Consecințele se văd în sondaje. Liderul scade. Partidul nu are altă cale decât să-l urmeze.

Nici PDL nu mai are forța de altădată. Măsurătorile oglindesc starea de fapt. Vasile Blaga, în ciuda optimismului, a moștenit un partid amputat. A pierdut sprijinul președintelui Băsescu, a pierdut oameni de valoare. În plus și-a desemnat un candidat la președinție care a început de la zero. Cătălin Predoiu, în loc să tragă partidul în sus, a avut el însuși nevoie să fie lansat de partid. Faptul că nu se află între primii trei candidați la președinție ar trebui să fie un semnal de alarmă, chiar dacă un sondaj nu este o sentință definitivă.

Cum ar putea fi interpretat acest sondaj? În primul rând ar trebui discutat între partidele de dreapta. Mihai Răzvan Ungureanu, dacă datele vor fi confirmate și de alte sondaje, ar putea deveni un redutabil candidat prezidențial. PDL, PMP, Forța Civică, PNȚCD și nu în ultimul rând UDMR, ar avea o direcție clară a procesului electoral care începe acum și se va termina în toamnă, la prezidențiale.
Dar iarăși ne întoarcem la alegerile din 25 mai. Ele vor confirma sau infirma clasamentele induse de sondaje. Cei ce nu cred în sondaje cu siguranță vor crede în rezultatele palpabile de la europarlamentare.

Ciornă automată