Image 1
Image 2

BILANȚUL PE ANUL TRECUT

Cel mai mare împrumut acordat de CARP Satu Mare a fost de 50.000 lei

Contabilele de la ghiseele CARP Satu Mare fac inventarul pentru anul 2012
Peste 9200 de membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare au beneficiat de serviciile instituției în anul 2023. Beneficiile oferite de aceasta nu se limitează doar la împrumuturi în bani, ci și la ajutoare sociale sau de altă natură, menite a ușura viața membrilor săi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai mare împrumut pentru anul 2023 a fost de aproximativ 45 – 50.000 de lei. De regulă, seniorii ajung să solicite astfel de sume pentru a-și ajuta copiii întreprinzători, care au nevoie spre a-și deschide afaceri sau pentru a investi în acestea.

 

 

După cum a informat președintele CARP, Lucian Marișca, cel mai mic împrumut de anul trecut a fost de aproximativ 300 de lei, pentru că un membru s-a aflat într-o situație dificilă de viață, deși pensia lui este la un nivel acceptabil.

 

 

De obicei, în cazuri din acestea, mai degrabă îi facem un ajutor nerambursabil, decât să-i facem împrumut. Dobânda este zero pentru sumele astea. Și atunci preferăm să-i acordăm un ajutor social, desigur în baza cuponului de pensie, care arată concret situația persoanei în cauză.

 

 

Și cel mai mare împrumut este de 45.000 – 50.000 de lei. Și nu unul singur. Sunt mai multe persoane care au solicitat astfel de sume. În special 45.000 de lei iau pensionarii relativ mai “tineri”, dar care își ajută copiii.

 

 

Au copii cu afaceri, tot felul de patroni, antreprenori, cum se spune mai nou, și totuși, antreprenorii nu au bani și atunci du-te mamă, și tată, și scoate un împrumut. Mai este câte unul cum a fost zilele trecute o bunică, pentru că avea niște nevoi personale legate de nepotul său.

 

 

Majoritatea seniorilor, pot să vă spun, cu mâna pe inimă și sufletul împăcat, că iau bani să își ajute copiii. Tinerii nu vin să se înscrie la CARP, pentru că nu tinerii plătesc ratele și îi lasă pe părinți. Da… La început spun <<Du-te mamă și tată, scoateți bani, că o să plătim noi, ți-om da înapoi să plătești.>>

 

 

Până când bătrânii scot banii și îi dau copiilor. Nu chiar toți profită de părinți, dar sunt și situații din acestea. Iar bătrânii achită împrumutul, pentru că nu au ce face”, a declarat președintele Lucian Marișca.

 

 

O altă categorie de sătmăreni s-au împrumutat pentru a reuși fie să își îmbunătățească sistemul de încălzire, fie pentru a asigura lemnele necesare peste iarnă. Totodată, unii membri au dorit să achite facturile la căldură și electricitate, neavând alte posibilități.

 

 

Trebuie menționat faptul că pensionarii din județul Satu Mare au renunțat la porcul de Crăciun pe anul 2023, cu toate că era o obișnuință ca o bună parte dintre aceștia să sacrifice un animal, pentru a avea carne tot anul.

 

 

Potrivit informațiilor oferite de Lucian Marișca, s-a renunțat la acest obicei de Ignat, iar pensionarii s-au orientat către carmangerii, unde au putut achiziționa strictul necesar de carne proaspătă.

Sumele împrumutate în acest sens de la CARP, cu precădere până acum doi-trei ani, ajungeau până la 2 – 3000 de lei. În 2023, cea mai stringentă nevoie a seniorilor a fost asigurarea combustibilului pentru încălzirea locuinței, indiferent de formă.

 

 

Alte beneficii și facilități oferite membrilor

 

 

În cazul a 41 de membri s-a acordat ajutor social nerambursabil de 12.450 de lei, fiind constatată o situație materială precară. De asemenea, 271 de seniori au beneficiat de spitalizare prin costuri suportate de CARP.

 

 

Am avut compensări la bilete de ochelari, în cazul a 122 de membri. Este vorba despre suma de 6.100 de lei. De asemenea, am acordat ajutor în cazul celor care au avut nevoie de proteze de orice fel. Au fost pentru 34 de membri 4300 de lei.

 

 

În ceea ce privește biletele de tratament, am acordat suma de 12.040 de lei drept ajutor pentru 249 de membri care se duc în stațiune, cu bilete de la Casa de Pensii. Vine și primește și de la noi cadou.

 

 

Totodată, la sfârșitul fiecărui an, toți membrii care au achitate la zi împrumuturile și cotizațiile, primesc un bonus din partea CARP.

La finele anului 2023 am avut 9238 de membri, dar tendința este de creștere, chiar au fost înscrieri destul de multe în ultimele săptămâni”, după cum a menționat președintele Lucian Marișca.

 

 

Cotizația lunară este 1% din pensie, deci poate fi achitată de oricare membru.

Fiecare sătmărean care are un carnet de membru la CARP și nu a fost activ preț de trei ani de zile, chiar dacă are un fond, membrul este scos din sistemul instituției și banii pe care îi avea la Casă, revin acesteia, după cum prevede regulamentul.

 

 

Este recomandat ca, la sfârșitul anului, fiecare membru să fie cu toate obligațiile la zi, pentru a beneficia de toate facilitățile oferite, acestea însemnând cotizația lunară și rata, în cazul în care există un împrumut acordat.

 

 

Pentru situațiile în care un membru este nedeplasabil, administratorul instituției și contabila ajung la domiciliul respectiv și se ocupă de toate formalitățile, astfel încât fiecare solicitare să aibă un răspuns, indiferent despre ce situație este vorba: împrumut, solicitarea unui carnet de membru, returnare a sumelor

datorate etc.

 

Citește și:

CARP Satu Mare a cerut în administrare ștrandul municipal, dar fără succes

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with