Image 1
Image 2

UNIVERSITATEA BUCUREȘTI

Cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 14 ani pentru admiterea la Universitatea din București

Cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 14 ani pentru admiterea la Universitatea din București (UB), 43.921 de înscrieri, au fost înregistrate în sesiunea de vară 2023, arată datele parțiale de miercuri, 19 iulie 2023, la ora 23:59
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 Aceasta reprezintă o creștere de 42,11% față de sesiunea de vară a admiterii 2022, când au fost înregistrate 30.906 înscrieri.

Concurența la nivelul Universității din București în această sesiune de admitere este de 7,15 înscrieri pe loc bugetat pentru programele de licență.

Cea mai mare concurență, conform datelor parțiale, este la specializarea Psihologie – Științe cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (36,89 candidați / loc bugetat), la specializarea Psihologie de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (19,12 candidați / loc bugetat), la specializarea Spaniolă de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (18,72 candidați / loc bugetat), la specializarea Tehnologia informației de la Facultatea de Matematică și Informatică (18,41 candidați / loc bugetat) și la specializarea Biochimie tehnologică de la Facultatea de Chimie (17,1 candidați / loc bugetat).

De asemenea, și în cazul programelor de masterat, Universitatea din București reprezintă, ca și în anii anteriori, o opțiune de studiu și pentru un număr semnificativ de absolvenți de licență. Astfel, cea mai mare concurență pentru programele de masterat s-a înregistrat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (4,04 înscrieri / loc bugetat), Facultatea de Matematică și Informatică (3,54 înscrieri / loc bugetat) și Facultatea de Geografie (2,79 înscrieri / loc bugetat). Facem precizarea că pot exista modificări în ceea ce privește situația concurenței pentru facultățile Universității din București, în funcție de opțiunile finale candidaților care s-au înscris la concursul de admitere și la alte universități.

Universitatea din București, universitatea olimpicilor și campionilor sportivi

La sesiunea de admitere de vară 2023, 82 de elevi olimpici naționali au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor și formarea lor academică. Dintre aceștia, 23 au optat pentru Facultatea de Chimie, 20, pentru Facultatea de Fizică, 18, pentru Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 8 au ales Facultatea de Litere, 7 au optat pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației, 4, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și 2 candidați au optat pentru Facultatea de Drept.

Acestora li se adaugă și cei 7 campioni sportivi și olimpici mondiali care s-au înscris pentru unul dintre locurile speciale dedicate lor și care vor beneficia de bursele de performanță lansate anul acesta de Universitatea din București și de condiții speciale pe parcursul anilor de studiu. Ei fac parte din prima generație de bursieri de performanță ai UB și vor primi burse în valoare de 1.500 de lei (medalie de aur / locul I), 1.250 de lei (medalie de argint / locul II) și, respectiv, 1.000 de lei (medalie de bronz / locul III), precum și posibilitatea de a ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, beneficiind de statut de loc special. Printre aceștia îi amintim pe David Popovici, multiplu campion mondial la înot, pe Lucia Rîșnoveanu, multiplă olimpică la matematică, pe Mihnea Andreescu, multiplu olimpic la informatică, și pe Mircea Munteanu, multiplu campion la rugby.

Înscrierile pentru sesiunea de vară a admiterii 2023 continuă

La mai multe facultăți din cadrul Universității din București înscrierile continuă și în zilele următoare. La Facultatea de Administrație și Afaceri, înscrierile se desfășoară până pe 24 iulie 2023 la programele de masterat, iar la Facultatea de Filosofie până pe 23 iulie 2023, atât pentru programele de licență, cât și pentru cele de masterat. Facultatea de Geologie și Geofizică încheie perioada de înscriere pentru admiterea de vară la programele de licență și masterat pe 22 iulie 2023, iar Facultatea Științe Politice și Facultatea de Teologie Baptistă încheie sesiunea de vară a admiterii astăzi, 20 iulie 2023.

În sesiunea de vară a admiterii 2023, pentru studiile de licență, Universitatea din București oferă candidaților interesați să studieze la una dintre cele 19 facultăți un număr de 4.461 de locuri bugetate, iar pentru persoanele interesate de studiile de masterat, UB pune la dispoziție 3.200 de locuri bugetate.

Absolvenții Universității din București, cel mai bine plătiți absolvenți ai unei universități din România

Universitatea din București este prima instituție de învățământ superior comprehensiv din România în funcție de gradul de angajabilitate și veniturile obținute de absolvenți, conform datelor corelate între REVISAL și Registrul Matricol Unic (RMU) existente în sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro), raportat la media salariilor absolvenților universităților comprehensive. Totodată, Universitatea din București se situează în primele 200 de universități din lume și singura universitate din România prezentă în topul angajabilității absolvenților. Astfel, absolvenții Universității din București au cele mai mari salarii din România, comparativ cu absolvenții celorlalte universități comprehensive românești, la 5 ani de la absolvirea studiilor, cu un salariu mediu de aproximativ 5.600 de lei, arată cele mai recente date corelate între REVISAL și RMU. Mai mult decât atât, în domenii precum Informatică sau Drept, salariile medii obținute de absolvenții Universității din București se ridică la 17.692 de lei și, respectiv, 7.400 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

LOCALE

În 2024, Cluj-Napoca are un buget record.

Emil Boc a prezentat cele mai importante proiecte de dezvoltare a municipiului pentru 2024. Primarul a precizat că meritul pentru cel mai mare buget din istoria orașului este al clujenilor și a administrației locale care a fost capabilă să atragă fonduri europene, pentru că ”înainte de a împărți, trebuie să produci”.