Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Centenar dr. Vasile Lucaciu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Poate pare deplasat să încep aceste rânduri despre Centenarul dr. Vasile Lucaciu cu regretul că în anul 2019 Satu Mare a ratat şansa de a organiza manifestări culturale de amploare dedicate Centenarului Ady Endre. Ce au în comun cele două figuri istorice, mari personalităţi născute în acelaşi judeţ, unul remarcându-se ca susţinător al maghiarităţii, altul ca apărător al românităţii într-un spaţiu geografic mărginaş pe care trebuiau să-l folosească în comun fără să-l spargă ca pe o farfurie de care trag doi copii.

Dacă poetul Ady Endre s-a stins din viaţă într-un moment istoric dramatic pentru Ungaria, moartea dr. Vasile Lucaciu a survenit într-un moment istoric fastuos: se realizase Unirea.

În 26 ianuarie 2019 scriam: Moartea poetului Ady Endre a survenit într-un moment de cumpănă a Ungariei. Câştigându-şi statutul de exponent  al liberalismului,  de voce a maghiarimii doritoare de libertate, dar şi de un înfocat susţinător al unei Ungarii măreţe şi libere, Ady Endre, grav bolnav, a avut un sfârşit de martir. Un om care s-a sacrificat pentru ideea de patrie şi libertate, a avut parte de o înmormântare într-o Budapestă tristă şi demoralizată în urma pierderii  războiului, şi a unor teritorii.”
Ziua de 27 ianuarie 1919, când se stingea din viaţă, poetul fiind un simbol al maghiarimii, trebuie pusă în relaţie cu o altă dată care capătă o dată în plus pentru dr. Vasile Lucaciu o semnificaţie simbolică personală: 1 Decembrie 1922, ziua în care avea să fie înmormântat dr. Vasile Lucaciu, marca exact patru ani de la Adunarea de la Alba Iulia din 1918.

Dacă la Budapesta înmormântarea poetului dintr-un sătuc din Sălaj, azi Satu Mare, avea să capete dimensiunile unor funeralii naţionale, cu zeci de mii de participanţi, în judeţul său dispariţia lui este marcată de presa locală foarte modest. Ziarele de limbă maghiară din Satu Mare, oraş rămas dincolo de linia de demarcaţie, aveau alte priorităţi. Va rămâne Satu Mare în Ungaria sau va trece în componenţa României Mari? Erau la fel de îngrijoraţi şi românii şi maghiarii. Circulau zvonuri despre posibilele atrocităţi, şi dintr-o parte şi din alta. Peste timp Ady Endre şi-a păstrat aura de poet al libertăţii. Spre deosebire de un Octavian Goga, prietenul său, a devenit un simbol, iar în timp s-a dezvoltat un cult de care, în cultura română, nu se bucură decât Eminescu.

Ady Endre a fost o apariţie miraculoasă în peisajul cultural şi politic de la începutul veacului 20. A fost unul dintre publiciştii progresişti, iar poezia lui s-a mulat pe suferinţele omului, ale maghiarului de rând, dar şi ale altor neamuri.

Versurile lui din “Cântecul iacobinului maghiar” rămân emblematice pentru gândirea lui socială, politică şi, dacă vreţi, istorică. “Valahă, slavă sau maghiară/ E jalea-n veci, aceiaşi jale”.

Dacă Ady Endre s-a bucurat de funeralii naţionale la Budapesta, funeraliile dr. Vasile Lucaciu, la 1 decembrie 1922, au căpătat proporţiile magice ale unui patriotism renăscut. Regele trimite telegrame şi reprezentanţi, este prezent primul ministru Brătianu şi alte zeci şi zeci de personalităţi, evident în frunte cu marele său prieten Octavian Goga. Azi, când au dispărut şi caii şi săniile trase de cai, este greu de imaginat cum arată 800 de sănii care însoţesc un convoi funerar din gara Baia Sprie spre locul de veci, biserica din Şişeşti.

Aşa cum există o voinţă politică există şi o voinţă culturală. Nu o dată Satu Mare a fost despicat în două, în funcţie de conjunctura istorică, în funcţie de forţa celui mai tare.

În anul de graţie 2022 nu mai poate fi vorba de forţa celui mai tare şi mai brutal, ci de voinţa culturală a fiecărei comunităţi. Nu ştiu cât de decişi sunt românii să marcheze centenarul dr. Vasile Lucaciu prin manifestări culturale de mare anvergură, pe măsura rolului jucat în istoria celor două naţii. Dacă nu există nicio îndoială că a săpat temeinic la temelia Ungariei Mari, cu siguranţă dr. Vasile Lucaciu a pus o piatră de granit la temelia României Mari.

Poate că în preajma zilei de 1 decembrie 2022, ziua funeraliilor care au avut loc întâi la Satu Mare, apoi la Şişeşti, vom constata că nu am reuşit să facem mare lucru pe parcursul anului centenar, cuprins între 22 ianuarie, aniversarea zilei de naştere, şi 28 noiembrie, comemorarea zilei în care s-a stins din viaţă. Dr. Vasile Lucaciu a murit în 28 noiembrie 1922 la Satu Mare şi a fost înmormântat în ziua 1 decembrie 2022 la Şişeşti. Pe tot parcursul drumului se trăgeau clopotele. Convoiul funerar s-a oprit o clipă în localitatea Apa, unde s-a născut.

Şi calendarul naşterii, în preajma zilei Micii Uniri, şi al morţii, cu trei zile înainte de 1 decembrie, în mod simbolic aureolează un personaj intrat în legendă încă din timpul vieţii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Castelul Karolyi îşi reprimeşte nobilii pentru două zile

Vineri 13 iunie şi sâmbătă 14 iunie, într-un cadru nobiliar, castelul Karoly din municipiul Carei îi va găzdui pe cei 20 de membri din cele patru ramuri ale familiei cu sânge albastru Karolyi. Aceştia se vor strânge din toate colţurile lumii pentru a participa la evenimentele dedicate lor.