Image 1
Image 2

Pericolul candidaților imprevizibili și al absenteismului

Practic alegerile bat la ușă. Le aud partidele care s-au pregătit din timp, dar printre acestea nu par să se afle PNL și PSD.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vin Sfintele Paști, dar proverbul care descrie cel mai exact situația la zi a scenei politice face trimitere la sărbătorile de iarnă și sună astfel: “Porcul nu se îngrașă în ajunul Crăciunului.”

Pentru cele partide politice considerate mari, respectiv PNL și PSD,  nu este deloc măgulitor faptul că le prinde campania electorală pe cât de precipitate pe atât de nepregătite.

Liberalii și social democrații au stabilit că vor guverna România cel puțin opt ani, dar nu și-au desemnat candidații potriviți din timp. De asemenea, nu s-au hotărât decât în ultimul moment că vor comasa alegerile locale cu cele europene.

Și pentru că nu au reușit să-și desemneze candidații nu și-au prezentat nici măcar o schiță de program.  De ce să se mai chinuie să facă un program dacă tot nu-l respectă?

Mai mult decât atât, după ce s-au chinuit să scoată un candidat comun pentru primăria Bucureștiului, Ciolacu și Ciucă au lăsat frâu liber organizațiilor județene.

După ce se vor bate între ele, organizațiile județene vor începe campania electorală propriu-zisă. Fiecare cu metodele lor  simpliste folosite în campaniile precedente.

Cu ce rezultate? Atât PSD cât și PNL ar fi mulțumite dacă ar reuși să-și păstreze rezultatele de la alegerile din 2020. Speranțele celor două partide sunt ca în linii mari funcțiile de primari să fie câștigate de primarii actuali.

Numai că opoziția din 2024 este ceva mai bine organizată decât era în urmă cu patru ani. După o perioadă de recul, USR își revine și face o alianță care s-ar putea să ofere multe surprize deloc plăcute pentru PSD și PNL.

În ciuda criticilor Nicușor Dan stă bine în sondaje. Ajutorul neașteptat din partea Alianței Dreapta Unită a venit la timp.  Forța Dreptei și PMP dau vigoare obositului USR. Dacă vor veni și cu un program de dreapta cele trei partide  vor reuși să prindă la clasa de mijloc.

PNL a abandonat cu totul întreprinderile mici și mijlocii, iar PSD s-ar putea să rateze majorarea pensiilor. Potrivit noii legi a pensiilor se pare că valoarea pensiilor va scădea nu va crește.

În schimb AUR, considerat periculos anul trecut, se pare că a pierdut ritmul de creștere. George Simion și-a atins limitele, iar programul electoral al partidului său  nu depășește stadiul de simple enunțuri golite de conținut. Puzderia de partide cooptate în Alianța pentru Unirea Românilor pretind locuri eligibile pe liste, fără să aducă nimic în plus față de ceea ce avea înainte partidul.

Elementele care vor trage AUR în jos sunt candidații imprevizibili. Personaje date afară de la alte partide își găsesc refugiul în partidul lui George Simion.

Partidele populiste din întreaga Europă nu mai sunt atât de populare ca înainte. Sondajele optimiste nu se confirmă.  La alegerile prezidențiale din Slovacia partidul populist a obținut un rezultat modest. Nu a intrat în turul doi, însă aliat cu partidul de stânga ar putea aduce victoria, în detrimentul candidatului dreptei conservatoare.

Dacă și-ar recunoaște limitele și AUR ar putea juca un rol politic mai consistent prin câteva alianțe, însă deocamdată este nefrecventabil. O eventuală alianță cu PNL i-ar trage pe liberali în jos. La fel și imaginea PSD ar fi compromisă dacă s-ar alia cu AUR.

Cu excepția UDMR toate partidele dau senzația că nu sunt pregătite pentru alegeri. PNL și PSD se bazează exclusiv pe rezervele strategice rămase de la alegerile trecute.

Nici PSD, nici PNL nu aduc nimic nou în materie de program și nu-și împrospătează listele electorale urmărind calitatea oamenilor, ci doar în funcție de relațiile de prietenie cu liderii organizației din care fac parte.

Până la urmă în interiorul partidelor, pentru grupul ce conduce, lucrurile se vor aranja de la sine, însă mobilizarea electoratului necesită timp. Cel mai mult alegătorii se tem de candidații pe care nu-i cunosc.  Și decât să voteze un candidat necunoscut preferă să nu se prezinte la vot.

După candidații imprevizibili aflați pe listele electorale, al doilea pericol care pândește alegerile din 9 iunie este absenteismul. Dacă până acum partidele nu au oferit decât scandaluri de ce să se prezinte lumea la vot?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Politica, un șir de infracțiuni

Războaiele izbucnesc când, în politică, totul este greșit. Desigur, marile greșeli sunt făcute de cei care dețin cele mai înalte funcții.

Şi dacă, totuşi, Marcel Ciolacu va demisiona?

S-ar părea că Marcel Ciolacu este unicul prim ministru care ameninţă cu demisia, iar principalul adversar, din întâmplare acum partener de nevoi, îl roagă să rămână în continuare la cârma guvernului.