Image 1
Image 2

DREPTURI BENEFICIARI

Centrele de asistență socială riscă amenzi de cinci ori mai mari dacă nu respectă legislația 

Sistemul de asistență socială se reformează din temelii, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Conform noului cadru legal, un centru de asistență socială nu va putea funcționa decât după ce a trecut printr-un control temeinic efectuat de inspectori.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Durata licenței provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare.

 

Tot ca o noutate licența provizorie va fi acordată o singură dată. Există și situația în care licența va fi suspendată sau retrasă mai rapid decât este prevăzut, în cazul în care se constată încălcări ale condițiilor din noua legislație. De asemenea, se introduc controalele inopinate, pentru a putea observa în ce măsură furnizorii respectă drepturile beneficiarilor.

 

Este introdus și conceputul de „client misterios”. Practic, persoanele desemnate de ANPIS vor putea să ceară informații în teren și să se documenteze în centre ca și cum ar fi beneficiari sau aparținători.

 

”Întreg sistemul de asistență socială va fi digitizat și vor fi înființate registre cu toți beneficiarii și furnizorii astfel încât datele să fie disponibile în timp real. Informațiile din documentația electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situația din teren în timpul controalelor: numărul de beneficiari, proveniența lor, condițiile pentru care a fost acordată licența etc” se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale

Cei care încalcă legislația vor suporta inclusiv consecințele legii penale, se arată în noul cadru legal. Este vorba despre art. 348 din Codul Penal care prevede că „Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. Amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei.

 

Pachetul legislativ pentru reforma sistemului de asistență socială a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Documentul legislativ a ajuns în Parlament după ce a fost aprobat de Guvernul României.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with