Image 1
Image 2

PROIECT DE LEGE

Servicii consulare online pentru românii din străinătate

Legea 62 din 2019 privind activitatea consulară se modifică printr-un proiect adoptat de Camera Deputaților. Serviciile consulare digitalizate vor crește, prin modificare graduală, astfel încât accesul cetățenilor să fie cât mai facil.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Românii din străinătate nu vor mai fi nevoiți să se prezinte personal la sediul misiunii diplomatice, sau al oficiului consular. Legea mai trebuie să fie promulgată.

 

 

„Cererea de servicii consulare se depune personal sau, după caz, se transmite în format electronic. În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea titularului cererii, documentele eliberate în cadrul activităţii consulare se ridică personal sau, după caz, se expediază prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expediţie de către solicitanţi ori se transmit în format electronic, după ce au fost emise şi semnate cu semnătură electronică calificată”, arată proiectul de lege.

 

 

În ceea ce privește categoriile de servicii consulare care pot fi solicitate prin intermediul solicitărilor on-line, respectiv prestate în format electronic, vor fi stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

 

 

Aceeași procedură va fi urmă și în cazul documentelor eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe.

 

 

„Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni, prin care sunt procesate cererile de servicii consulare, se înregistrează cetăţenii români aflaţi în străinătate, se procesează şi se centralizează evaluările, sugestiile şi propunerile venite de la cetăţeni, se poartă corespondenţa interinstituţională, se ţine evidenţa cazurilor de asistenţă şi protecţie consulară, se emit şi se eliberează, după caz, documente specifice”, mai indică sursa citată.

 

 

Legea va impune autorităţilor statului român să dezvolte soluţii tehnice pentru recunoaşterea tuturor documentelor / certificatelor emise de alte state, în format electronic, iar românii să nu mai fie puşi inutil pe drumuri.

 

 

La fel de important este şi faptul că, în termen de 180 de zile de la publicarea legii, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor trebui să facă operaţionale platforme de programare electronică pentru cetăţenii români care au nevoie de servicii consulare.

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

DE LA MIC, LA MARE

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

Ateliere de lectură și creative, vernisaj de expoziție de artă plastică, spectacol de muzică, lansare de carte, cursuri de învățare a limbii române, expoziții tematice de carte, dar și o inedită expoziție de cărți poștale, „din alt veac”, intitulată „Suvenire către gentile domnișoare” sunt doar câteva dintre activitățile propuse de Biblioteca Județeană Satu Mare pentru sătmărenii de toate vârstele.