Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

NEGOCIERI DE PACE

China cere coerență din partea SUA și UE

Postare ( Sablon)
China cere coerență din parte SUA și UE
Postare ( Sablon)
Ministrul de externe chinez Wang Yi a cerut joi SUA să se ţină de cuvânt şi Uniunii Europene (UE) să regândească bazele relaţiei sale cu China,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… insistând în acelaşi timp asupra angajamentului gigantului asiatic de a contribui la încetarea conflictelor din Ucraina şi Palestina prin negocieri de pace, informează EFE.

Wang a făcut aceste declaraţii la tradiţionala conferinţă de presă, cu întrebări prestabilite, pe care o susţine în cadrul reuniunii anuale a Adunării Naţionale a Poporului (ANP, legislativul chinez – n.r.), principalul eveniment politic al ţării, scrie EFE.

 

 

Wang a apreciat că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit

 

 

Într-o oră şi jumătate de trecere în revistă a politicii externe a gigantului asiatic, şeful diplomaţiei chineze a recunoscut că relaţiile cu Statele Unite “s-au îmbunătăţit”, dar a cerut Washingtonului “să-şi respecte angajamentele”.

“S-au înregistrat unele îmbunătăţiri de când preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden s-au întâlnit anul trecut. Cu toate acestea, Washingtonul are încă o percepţie greşită despre China şi unele angajamente nu au fost încă respectate”, a apreciat Wang, care a acuzat SUA că “folosesc în continuare trucuri” pentru a-i “reprima” ţara.

UE, partener, nu rival, consideră China

Nici UE nu a fost scutită de reproşuri, deoarece pentru Wang strategia blocului european faţă de China – bazată pe a considera Beijingul un partener, un concurent şi un rival sistemic – nu este “nici realistă, nici viabilă”.

“Această caracterizare nu este în concordanţă cu realitatea şi nici nu este viabilă. Nu face decât să creeze obstacole pentru relaţiile dintre ambele părţi”, a spus ministrul chinez, în opinia căruia “interesele depăşesc cu mult diferendele”.

Potrivit lui Wang, Beijingul şi Bruxellesul trebuie să îşi clădească relaţia “pe cooperare şi practica multilateralismului” pentru a “opri orice încercare de a crea confruntări între blocuri”.

Relaţiile dintre China şi UE s-au deteriorat în ultimii ani din cauza dezacordurilor cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei, pe care Beijingul a evitat să o condamne, sau a anchetei Bruxellesului cu privire la subvenţiile chineze pentru maşinile electrice.

Tocmai în privinţa războiului, Wang a apărat poziţia “obiectivă şi imparţială” a Chinei, al cărei obiectiv este “oprirea” acestui conflict.

 

 

Totul în favoarea negocierilor

 

 

“Am promovat negocieri de pace. Preşedintele nostru a vorbit cu toţi liderii lumii, inclusiv cu cei din Rusia şi Ucraina, şi avem un reprezentant special care a călătorit în regiune pentru a media. Toate eforturile noastre vizează un singur scop, acela de a deschide calea pentru a pune capăt conflictului”, a subliniat el.

Wang a insistat, de asemenea, că China “sprijină organizarea, în timp util, a unei conferinţe internaţionale de pace care să fie recunoscută de Rusia şi Ucraina şi care să garanteze participarea echitabilă a tuturor părţilor”.

Anterior, Wang descrisese relaţia chino-rusă drept “o nouă paradigmă de cooperare între marile puteri complet diferită de epoca Războiului Rece”.

Cu argumente similare, ministrul de externe chinez s-a referit la conflictul palestiniano-israelian, care în opinia sa nu poate fi rezolvat decât la masa negocierilor şi asupra căruia Beijingul a propus organizarea unei conferinţe internaţionale.

Wang a susţinut recunoaşterea deplină a Palestinei ca stat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi soluţia a două state pentru a asigura “coexistenţa paşnică” între părţi.

El a calificat totodată conflictul din Gaza “o ruşine pentru civilizaţie” şi a îndemnat comunitatea internaţională “să acţioneze pentru a promova o încetare imediată a focului”.

 

 

Fronturile asiatice

 

 

La nivel regional, Wang a avertizat că “oricine susţine ‘independenţa’ Taiwanului se va arde pentru că se joacă cu focul” şi a descris ultimele alegeri prezidenţiale din Taiwan drept “alegeri locale” al căror rezultat “nu schimbă chestiunea de bază, şi anume că Taiwanul face parte din China, şi nici nu modifică tendinţa istorică de revenire a Taiwanului” la China.

La scrutinul menţionat a fost ales William Lai (Lai Ching-te), considerat de Beijing un “separatist”.

Tot în ceea ce priveşte Asia, Wang şi-a exprimat speranţa într-o “detensionare” a situaţiei din Peninsula Coreeană, dar a cerut reducerea “presiunii” asupra Coreei de Nord, ţară cu care China a cunoscut o apropiere în ultimele luni.

De asemenea, diplomatul chinez a făcut apel la dialog pentru soluţionarea disputelor teritoriale din apele Mării Chinei de Sud, unde cele mai recente incidente s-au produs între China şi Filipine.

China “a exercitat un grad ridicat de reţinere în soluţionarea acestor dispute”, a spus Wang, care a avertizat totodată că Beijingul “va lua măsuri” în Marea Chinei de Sud “pentru a-şi apăra drepturile în conformitate cu legea”, respingând în acelaşi timp “ingerinţa ţărilor din afara regiunii”, într-o referire voalată la SUA.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns