Image 1
Image 2
Acasa

EFECTELE INFLAȚIEI ASUPRA CURSULUI EURO - LEU

Cine pierde și cine câștigă în economia românească?

Sigla Informatia Zilei
În concluzie, menținerea unui echilibru între inflație și cursul valutar reprezintă o provocare pentru guvern.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Cursul euro-leu se menține stabil, chiar dacă inflația din România este cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Această situație ridică întrebări legate de câștigători și pierzători în economie.

 

În timp ce inflația a crescut semnificativ în perioada 2021 – 31.03.2024, cursul valutar a înregistrat o creștere mult mai mică, de doar 2,06%. Acest decalaj este în detrimentul exportatorilor, care trebuie să facă față costurilor mai mari ale materiilor prime și materialelor, comparativ cu devalorizarea leului. Astfel, profiturile acestora sunt reduse, iar deficitul comercial al țării este accentuat.

 

Pe de altă parte, importurile sunt stimulate de această situație. Românii pot achiziționa produse mai ieftine din afara țării, ceea ce duce la o creștere a importurilor de produse agricole, în timp ce producătorii interni se confruntă cu dificultăți în valorificarea produselor lor.

 

Într-o economie în care majoritatea prețurilor sunt legate de euro, menținerea unui curs stabil este esențială. Românii care trimit bani din străinătate contribuie la menținerea acestui curs stabil, prin sumele mari de euro trimise în țară. O modificare bruscă a cursului euro-leu ar putea avea consecințe negative asupra pieței imobiliare și a altor sectoare economice.

 

Întrebarea rămâne cum pot supraviețui firmele exportatoare în aceste condiții. Este dificil de crezut că acestea pot majora prețurile în euro la produsele lor în ritmul inflației din România. O posibilitate ar fi ca aceste companii să își reducă marjele de profit sau să își procure materiile prime din afara țării.

 

În concluzie, menținerea unui echilibru între inflație și cursul valutar reprezintă o provocare pentru guvern. Soluția corectă nu ar fi impunerea de noi impozite și taxe, ci restrângerea cheltuielilor bugetare. De asemenea, este important să se ia în considerare impactul inflației asupra categoriilor vulnerabile, cum ar fi cei cu venituri mici și pensionarii, care sunt afectați în mod direct de creșterea prețurilor la produsele de bază.

 

CITEȘTE ȘI: În aprilie, volatilitatea cursului euro a fost mai mică de un ban

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Cart