Image 1
Image 2

PATRIMONIUL CINEMATOGRAFIEI ROMÂNEȘTI

Cinematografia românească are în palmares o colecție atractivă de filme istorice

Vizionarea acestor producții poate fi și o analiză interesantă a scenariilor filmelor în raport cu adevărurile istorice. Acest aspect a fost deseori dezbătut de istoricii români. Unele dintre filmele istorice apărute înainte de Revoluție au avut scenarii care s-au abătut de la faptele reale. Din considerente care țineau de politica vremii sau pentru a mulțumi publicul care are în permanență nevoie de eroi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primul film românesc a fost produs în anul 1912 și a fost regizat de Aristide Demetriade. A reprezentat primul produs semnificativ din istoria cinematografiei românești. „Independența României” a fost un film mut care a relatat evenimentele care au precedat și au urmat Războiului de Independență al României.

 

Pelicula a fost filmată în locații din România, folosind actori și figuranți locali. A fost o întreprindere majoră la acea vreme, deoarece arta cinematografică era încă necunoscută. În ciuda provocărilor de a crea un lungmetraj într-o țară care nu produsese cineaști, „Independența României” a fost un succes.

Filmul a fost lăudat pentru acuratețea istorică și pentru reprezentarea patriotică a eroilor români. Succesul filmului „Independența României” a inspirat un val de filme în România. În anii care au urmat, o serie de alți producători și regizori români au început să-și creeze propriile lucrări, experimentând stiluri și genuri diferite. Cu toate acestea, a trebuit să treacă câteva decenii până când cinematografia românească să câștige o recunoaștere internațională semnificativă. În ciuda semnificației sale istorice, „Independența României” nu este astăzi cunoscută pe scară largă în afara României. Filmul a fost pierdut de mulți ani și au rămas doar fragmente din el.

 

Documentarul „Carol I – un destin pentru România”, regizat de Sergiu Nicolaescu și produs de MediaPro Pictures, a fost realizat cu sprijinul Consiliului Național al Cinematografiei. Structura filmului este bazată pe ideea de flashback din unghiul subiectiv al lui Carol I.

 

Aflat în ultimele luni de viață, bătrânul rege își rememorează domnia începută în 1866, cu momentul ei de vârf, câștigarea independenței României.
Carol I – Un destin pentru România include secvențe din mai multe filme ale lui Sergiu Nicolaescu, printre care Pentru patrie (1977), în care rolul regelui Carol I a fost interpretat tot de Sergiu Nicolaescu, mai tânăr cu 32 de ani, Osînda (1976), Ultima noapte de dragoste (1980), Capcana mercenarilor (1981) și Ciuleandra (1985).

Filmările au avut loc la Castelul Peleș și la Palatul Cotroceni. Secvențele filmate în 2008 alternează cu documente de arhivă. Regina Elisabeta este intepretată de Marina Procopie> Maria, soția principelui Ferdinand, principesa moștenitoare (1894-1914), apoi regina României (1914-1927), este interpretată de Andreea Măcelaru, iar Geo Dobre a intrat în pielea personajului Ferdinand, principele moștenitor (1889-1914), apoi regele României (1914-1927).

 

Începutul adevărului, cunoscut și sub numele de Oglinda (1994) înfățișează evenimente din istoria României care s-au petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în anii ulteriori, concentrându-se pe lovitura de stat care a răsturnat de la putere regimul autoritar al mareșalului Ion Antonescu.

Filmul începe cu următorul motto: „Istoria e prima carte a unei națiuni în care vedem trecutul, prezentul și viitorul” și cu prezentarea unor imagini de arhivă ale momentului executării la închisoarea militară Jilava a mareșalului Ion Antonescu și a trei dintre principalii săi colaboratori: avocatul Mihai Antonescu, viceprim-ministru și ministru de externe, profesorul de liceu Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei, și generalul Constantin Z. Vasiliu, comandantul Jandarmeriei Române.

 

Regizorul Sergiu Nicolaescu a trăit evenimentele din 23 august 1944, când Armata Română a întors armele împotriva nemților. El avea 14 ani pe atunci și locuia la Timișoara, unde a fost martorul luptelor între armatele română și germană. „Împreună cu prietenii mei colindam prin tranșeele orașului, asistam de pe acoperișuri la luptele din împrejurimi, îndeosebi la cele din cimitirul Mehala”, și-a amintit el ulterior.

 

Pentru a interpreta rolul cât mai bine, actorul Adrian Vâlcu, cel care l-a jucat pe Regele Mihai, a petrecut un sfârșit de săptămână la Versoix, Elveția, alături de ultimul rege al României. I-a scris o scrisoare, i-a trimis scenariul filmului. Au fost modificate multe aspecte din scenariu, sub îndrumarea regelui. Adrian l-a considerat “istoria vie” pe regele Mihai și a considerat că a fost un rol dificil, deoarece a fost nevoie de multă implicare și atenție, deoarece evenimentele istorice din acea vreme și-au pus amprenta asupra viitorului României.

Beneficiile și avantajele terapiei prin dans

DESPRE DANS

Beneficiile și avantajele terapiei prin dans

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, această formă de terapie se bazează pe premisa că postura și mișcarea influențează starea psihică și modul în care funcționează o persoană din punct de vedere psihologic.