Image 1
Image 2

POLITIC

Cioloș, despre alegerea primarilor în două tururi

Dacian Ciolos
Fostul premier Dacian Cioloș a dezvăluit recent motivul pentru care a refuzat să modifice sistemul electoral în 2016 prin ordonanță de urgență, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… în ciuda presiunilor venite din partea unor partide politice. Cioloș susține că PSD și PNL, nu ofereau susținere deplină pentru introducerea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.

 

 

 

Într-un interviu acordat Prima News, Cioloș a explicat că presiunile au venit mai ales din partea PNL, partid care public cerea modificarea sistemului electoral. Cu toate acestea, fostul premier a subliniat că și în interiorul PNL nu exista o susținere unanimă pentru această schimbare.

”A fost o presiunea foarte mare pe mine atunci, tot de la PNL, să modificăm legea electorală prin ordonanţă de urgenţă şi să trecem la alegerea primarilor în două tururi. E o decizie pe care eu moral, etic, nu pot să mi-o asum, pentru că a schimba modul de alegere a primarilor, este o decizie eminamente politică, pentru care trebuie să ai un mandat din partea cetăţenilor”, a declarat Dacian Cioloş potrivit News.ro.

 

 

 

Cioloș a subliniat că, în acel moment, a realizat că deciziile majore nu pot fi luate fără susținerea unei majorități politice în Parlament. “Am înțeles în acel an (2016) că decizii majore nu pot fi luate fără susținerea unei majorități politice în Parlament. Unele decizii n-am vrut eu să le iau fără să știu că am susținere în Parlament”, a declarat fostul premier.

 

 

 

Motivul principal pentru refuzul său de a emite o ordonanță de urgență a fost legat de presiunile și amenințările venite din partea PSD, condus la acea vreme de Liviu Dragnea.

“Venise din partea PSD această amenințare: dacă dă OUG, noi o contestăm la CCR, se organizează alegerile, pică la CCR și avem toate motivele să cerem anularea alegerilor și reluarea lor”, a dezvăluit Cioloș.

 

 

 

El a mai subliniat că, pe lângă presiunile politice, analizele juridice arătau că o eventuală ordonanță de urgență ar putea să fie contestată și să piardă în fața Curții Constituționale. Astfel, amenințarea PSD cu contestarea la CCR ar fi putut duce la invalidarea alegerilor locale.

 

CITEȘTE ȘI:Scenarii pentru comasarea alegerilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns