Image 1
Image 2

Comasarea alegerilor sau șmecherie electorală?

Birocrație, restricții, taxe, impozite, e-factura. Toate costă bani. Schimbarea costă bani, stagnarea într-un sistem depășit costă și mai mulți bani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu există un singur sector, un singur domeniu care să nu aibă probleme. Statul are probleme, economia națională mondială are probleme.

Fiecare firmă, fiecare angajat, trebuie să se reinventeze. Consumatorii, fie că sunt angajați la stat, fie la privat, nu sunt pregătiți să suporte costuri suplimentare din ce în ce mai mari.

Marea problemă, de ordin politic, este că nu par să existe alternative la actuala situație. Cum poate rezolva un guvern problemele din agricultură, să zicem. Prin subvenții de stat. Cum pot fi păstrate prețurile la energie? Prin intervenția guvernului. Fie că statul dă compensații consumatorului, fie furnizorului tot la bani se ajunge.

Iată că apare o speță în care doar se câștigă bani: comasarea alegerilor. PNL propune organizarea simultană a alegerilor locale cu alegerile prezidențiale. Dacă varianta asta cade, rămâne varianta comasării parlamentarelor cu prezidențialele.

Astfel argumentează senatorul PNL, Daniel Fenechiu avantajele comasării: “Acest demers ar fi în beneficiul bugetului și al elevilor. Această comasare ar salva aproximativ 10-12 zile de școală pentru copii.”

În ce sens comasarea ar salva 10-12 zile de școală? Secțiile de vot sunt organizate în școli. Deci elevii nu pot participa la lecții.

Bun argument, dar neconvingător. Opoziția, USR, AUR, diversele alianțe acuză PNL și PSD că vor să comaseze alegerile din interese electorale. Cele două partide se bazează pe numărul mare de primari care se transformă în agenți electorali, în locomotive care trag partidele în sus pentru că au mijoace de convingere pentru alegători ușor pe lângă lege.

Mai direct, primarii, președinții de consilii județene au la îndemână instrumente care pot deturna voința alegătorului. Cu alte cuvinte, comasarea este mai degrabă o șmecherie decât o onorabilă intenție de a nu-i deranja pe elevi. Se mai vorbește și despre niște bani economisiți în cazul comasării.

Adevărul este altul. În timp ce PNL este un susținător înfocat al comasării, PSD este mai rezervat. Liberalii caută soluții pentru a-și maximiza rezultatele. Partidul stă prost în sondaje. Nu pentru prestația aleșilor din teritoriu, primari, președinți de consilii județene, ci pentru modul în care și-au îndeplinit obligațiile guvernele conduse pe rând de Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.

O contribuție la decăderea PNL și-a adus și președintele Klaus Iohannis receptat de opinia pulbică, de alegători, ca un om comod, neimplicat, inactiv, atras de lux și cheltuitor.

Problemele PNL sunt sus, la nivelul conducerii centrale. Ele nu pot fi rezolvate prin artificii gen comasarea alegerilor, ci printr-o recunoaștere deschisă a ineficienței conducerii centrale.

Abia după alegerile pentru Parlamentul European din iunie vor putea fi trase concluzii. Până atunci nu sunt decât speculații pe marginea unor sondaje.

În cazul unui rezultat foarte bun obținut de AUR, dar și de alianța de dreapta USR, Forța Dreptei și PMP, cele două partide aliate la guvernare, PSD și PNL, își vor putea stabili relațiile de colaborare.

Dacă PSD obține un rezultat cu mult mai bun decât AUR, dacă PNL devansează alianța de dreapta USR, Forța Dreptei și PMP, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au motive de îngrijorare.

Dacă liberalii și social democrații obțin rezultate mai slabe decât opoziția, vor începe negocierile. În primul rând se pot face aranjamente pentru susținerea unui candidat comun la prezidențiale.

Tot atunci se poate lua o decizie privind comasarea unor alegeri. Poate că legea electorală spune altceva, dar încălcarea ei nu este o problemă când este vorba despre lupta pentru putere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Aripa anti-PSD din PNL

Asculta acest articol Toate datele conduc spre ideea că în PNL se dezvoltă o aripă anti-PSD care se amplifică pe

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?