Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Competiția pe evenimente

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    PSD a pierdut șansa de a organiza la București congresul socialiștilor din întreaga Europă. Refuzul SPD-ului german de a veni în România era pus pe seama crizei politice. Referendumul i-a speriat nu doar pe populari, ci și pe social democrații europeni. Crin Antonescu aprecia că l-a speriat până și pe Victor Ponta. Cam în aceeași perioadă  PDL anunța cu satisfacție că Partidul Popular European își va ține congresul la București.

Democrat liberalii marchează astfel un punct. Dar replica nu a întârziat să apară. USL și-a fixat data lansării candidaților pe 17 octombrie, exact în ziua congresului popularilor. Liderii partidelor de dreapta sosiți la București, vor putea urmări un spactacol grandios desfășurat pe stadionul Arena Națională, unde sunt așteptați  peste 60 000 de susținători ai USL. Va fi o bătălie mediatică comparabilă cu debarcarea din Normandia.

Sau cu operațiunea Barbarossa. Depinde din ce parte privești. PDL, UDMR și Traian Băsescu, gazda Congresului PPE, vor spune că USL organizează o contra-manifestație, un fel de mineriadă care va afecta imaginea externă a țării. Prezența numeroșilor șefi de guverne, așteptată fiind și cancelara Angela Merkel, ar merita salutată, nu obstrucționată.

Pe de altă parte, USL a găsit o ocazie foarte bună de a compensa pierderea de imagine suferită prin refuzul Partidului Socialist European de a-și ține congresul la București. ~n politică totul se compensează. Câștigi într-o parte, pierzi în alta. ~n cazul de față, nu pierde nimeni. PDL și UDMR  primește încă o recunoaștere europeană din partea colegilor europeni, iar USL are ocazia să-și arate forța, popularitatea și încrederea de care se bucură din partea populației.

Pe măsură ce se apropie campania electorală competițiile pe evenimente vor fi tot mai intense. Partidul care reușește să adune cât mai multă lume în jurul candidaților săi, la spectacole, în târguri, în piețe, la biserici în parcuri sau oriunde altundeva, câștiga ceva mai multe voturi decât un partid concurent închis în sine. De pildă PP-DD nu are capacitatea organizatorică necesară creării unui eveniment public de anvergură.

Dan Diaconescu joacă singur. Partidul său, deși a câștigat procente serioase la alegerile locale, are un număr nesemnificativ de primari și nici un președinte de consiliu județean. Singurele formațiuni capabile să genereze evenimente publice sunt cele deja consacrate, pe primul loc situându-se USL, urmat de UDMR și PDL. Cu o experiență apreciabilă în organizarea evenimentelor care adună populația maghiară la un loc, UDMR are, totuși, de înfruntat o concurență destul de serioasă din partea Partidului Civic Maghiar. S-a văzut  deja la alegerile locale că există o competiție dură pentru electoratul maghiar. Bisericile joacă un rol important, însă și ele sunt împărțite.

PDL, spre deosebire de USL și UDMR, este recunoscut pentru campania cu tentă occidentală, dar și pentru capacitatea de mobilizare ieșită din comun când te aștepți mai puțin.  Probabil că democrat liberalii au gândit congresul din 17-18 octombrie ca o rampă de lansare în campania electorală. Vor reuși social democrații și liberalii să le strice planurile? O mică defecțiune, de o parte sau de alta, un incident la congresul PPE, un incident, o ceartă la USL, pot compromite oricare din cele două evenimente.

Pe cât de  greu de organizat sunt evenimentele electorale grandioase, la care  să participe mii, zeci de mii de persoane, pe atât de ușor pot fi ratate țintele propuse. Ce și-au propus, de fapt, cele două formațiuni? PDL vrea să arate că este un partid european, iar USL că este o alianță foarte mare, iubită de popor. Fiecare își poate atinge ținta în măsura în care mass media va alege să prezinte părțile bune sau părțile rele ale celor două evenimente concurente.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Primii pași spre un nou USL

Deocamdată negocierile pe comasarea alegerilor s-au întrerupt fără ca PSD și PNL să cadă de acord asupra unei soluții. Discuțiile se pare că au alunecat spre punctul fierbinte: cine va fi candidatul susținut de ambele partide la funcția supremă în stat?