Image 1
Image 2

Primii pași spre un nou USL

Deocamdată negocierile pe comasarea alegerilor s-au întrerupt fără ca PSD și PNL să cadă de acord asupra unei soluții. Discuțiile se pare că au alunecat spre punctul fierbinte: cine va fi candidatul susținut de ambele partide la funcția supremă în stat?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oferta PSD. Marcel Ciolacu candidat prezidențial comun PSD-PNL. Nicolae Ciucă prim ministru. În plus PSD acceptă un candidat la Primăria Capitalei din partea PNL.

De asemenea, PSD propune realizarea unei alianțe cum a fost USL care să propună candidați sub siglă unică la toate alegerile de primari, președinți de consilii, dar și parlamentare.

Oferta PNL. Nicolae Ciucă candidat prezidențial. Marcel Ciolacu prim ministru.  Liberalii susțin un candidat  PSD  la primăria Capitalei, comisar european, șefia Camerei deputaților și director SRI.

După cum se vede oferta liberalilor este mai limitată. Nu propun o alianță de genul USL, cu candidați sub o siglă comună.  Deși ponderea în sondaje a PNL este mai mică,  PSD propune paritate pe toate listele electorale.

Puse pe cântar, oferta PSD este mai complexă. Dacă mergem în spate cu câțiva ani, la alegerile din anul 2012, USL a realizat un scor istoric, obținând două treimi din mandatele parlamentare și aproape toate funcțiile de primari și președinți de consilii județene din țară.

USL-ul Victor Ponta- Crin Antonescu s-a împiedicat de aceeași problemă: candidatul prezidențial. Victor Ponta, după spargerea USL a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis, candidatul PNL.

Se va repeta istoria? Deocamdată nu sunt decât simple speculații în urma unor scurgeri de informații din timpul  negocierilor.
Planul este măreț. Oferta PSD ar putea asigura victoria noului USL în toate cele patru rânduri de alegeri. Mai reținută, oferta PNL este până la jumătatea drumului. Va avea președintele Iohannis un cuvânt de spus? Dar, după năravul politicienilor noștri de ce să simplifici lucrurile când le poți complica?

După revenirea lui Marcel Ciolacu din Italia, unde va fi primit de Papă și se va întâlni cu primul ministru Georgia Meloni, vor fi reluate negocierile. Semnalul transmis de Ciolacu este că alegerile nu vor mai fi suprapuse, fiecare din cele patru organizându-se după  calendarul propriu, la termenele stabilite.

Dacă la 9 iunie vor fi comasate europarlamentarele cu localele, primarii în funcție chiar dacă pierd alegerile mai rămân în funcție încă trei luni și jumătate, până li se termină mandatul constituțional de patru ani. Este un motiv foarte serios în defavoarea comasării.

Așadar, este foarte posibil ca discuția despre comasare să  rămână un simplu exercițiu de încălzire pentru campania electorală care, neoficial, deja a început.

Opoziția, atât AUR cât și Alianța Dreapta Unită, au protestat împotriva intenției PNL și PSD de a comasa alegerile. Din moment ce nu se mai comasează, opoziția pierde ocazia de a acuza cele două partide că încalcă regulile democratice.

O posibilă alianță electorală PSD-PNL este clar în dezavantajul AUR, dar și Alianței Dreapta Unită. Practic la toate alegerile de anul acesta se vor confrunta trei alianțe mari, și niciun partid mare de sine stătător. La rândul său și UDMR, așa cum îi arată și numele, este tot o alianță, o uniune a mai multor entități civice și politice.

Nu s-a parafat nicio înțelegere oficială și în PSD a început o dispută. Mircea Geoană s-a autoinvitat să fie candidat independent susținut de PSD. Marcel Ciolacu nu pierde ocazia unică în viață de a încerca să ajungă președintele României. Și generalului Nicolae Ciucă îi surâde ideea de a ocupa funcția supremă în stat.

În varianta în care se va realiza un nou USL, indiferent cine va fi candidatul ei prezidențial, el se va confrunta în turul doi cu George Simion.

Mai rămâne să-și anunțe candidatul la președinție Alianța Dreapta Unită și deja avem tabloul principalilor vectori de imagine ai super anului electoral 2024.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Politica, un șir de infracțiuni

Războaiele izbucnesc când, în politică, totul este greșit. Desigur, marile greșeli sunt făcute de cei care dețin cele mai înalte funcții.