Image 1
Image 2

PĂSĂRI DĂUNĂTOARE

Cormoranii au revenit pe Someș

Dacă an de an, apariţia pe Someş a raţelor sălbatice care au petrecut iarna în zonă, cu intenţia dovedită de a constitui perechile care încă nu sunt stabilite, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… pregătite pentru primăvara care va veni, spre a da naştere puilor care vor perpetua specia, este deja un fapt ciclic apariţia cormoranilor la Satu Mare şi nu numai.

 

În ultimele zile, mai mulţi pescari amatori ieşiţi pe malurile Someşului ne-au semnalat prezenţa cormoranilor, păsări care sunt deosebit de vorace, care de cele mai multe ori fac pagube însemnate în fauna piscicolă, indiferentă dacă facem vorbire despre apele curgătoare, adesea bălţi, sau chiar pescării.

 

Se pare că aceste păsări nu ocolesc luciile de apă din judeţ. Revin în fiecare an. Este greu de estimat care sunt pagubele produse fondului piscicol, fiind totuşi considerabile, dar din păcate, legislaţia nu permite reducerea oficială a numărului acestei specii din categoria răpitoarelor, prin împuşcare.

 

Pescarii, dar şi proprietarii unor exploataţii piscicole din judeţ şi nu numai, sunt nemulţumiţi de reţinerile aleşilor în ceea ce priveşte instituirea unor măsuri legislative menite a limita înmulţirea acestor păsări care consumă cantităţi însemnate de peşte.

 

După cum menţionează literatura de specialitate, în funcţie de specie, cormoranii pot înghiţi peşti cu dimensiuni cuprinse între 5 și 60 de centimetri. În aceste condiţii sunt lesne de intuit pagubele pe care le provoacă. Nu întâmplător, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, la sesizarea unor reprezentanţi ai fermelor piscicole, a încercat să instituie o serie de măsuri, dar a fost luat în derâdere.

 

CITEȘTE ȘI:

Recomandări ale ISU Someș Satu Mare pentru prevenirea incendiilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with