Image 1
Image 2

IFPLUSBINE DE ȘTIUT!

Recomandări ale ISU Someș Satu Mare pentru prevenirea incendiilor

Ca în fiecare an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU "Someș" Satu Mare face unele recomandări pentru prevenirea incendiilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ca în fiecare an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU “Someș” Satu Mare face unele recomandări pentru prevenirea incendiilor.

 

 

Este vorba despre măsurile obligatorii pe care fiecare gospodar ar trebui să le ia, în cazul în care se încălzește cu sobă sau șemineu, ori cu centrală pe gaz sau lemne.

 

 

Redăm integral informarea ISU Someș Satu Mare:

“Având în vedere scăderea temperaturilor și numărul mare de incendii produse la locuințe în ultima perioadă, pompierii sătmăreni vă reamintesc câteva măsuri de siguranță:

 

 

Curăță coșurile de fum! Cere ajutorul peronalului specializat pentru a curăța sobele și coșurile de fum.

Verifică instalațiile de gaze și centralele termice! Personalul autorizat poate identifica posibilele riscuri ale instalațiilor, dacă ele există.

 

 

Nu folosi niciodată aragazul pentru a te încălzi!! Aragazul folosit ca sursă de încălzire, poate genera intoxicații, incendii sau explozii!

Nu aprinde focul cu benzină, motorină sau alte lichide inflamabile! Acestea produc vapori și pot cauza aprinderea obiectelor din preajmă!

 

 

Verifică echipamentele electrice! Nu folosi radiatoare, aeroterme și calorifere cu defecțiuni sau improvizații!

Instalează-ți în locuință detectoare de fum și de gaze! Astfel de echipamente semnalează un risc și îți pot salva viața!

 

 

Fii pregătit și ține cont de aceste măsuri, familia ta trebuie să fie în siguranță!”, se arată în informarea emisă de pompierii sătmăreni.

 

 

Reguli în ceea ce privește împodobirea bradului

 

 

Crăciunul sau Naşterea Domnului, pe teritoriul românesc, este una dintre cele mai importante sărbători creştine.

 

 

În tradiţia românească împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban cât şi în mediul rural, odată cu aşteptarea, în seara de Ajun a lui Moş Crăciun.

 

 

Momentele de sărbătoare se petrec în preajma bradului împodobit cu globuri, beculeţe, lumânări aprinse şi artificii.

Oricât de frumoase ar fi aceste ornamente ele pot provoca incendii.

 

 

Pentru a evita producerea unei situaţii de urgenţă, în pragul sărbătorilor de iarnă, sătmărenii sunt sfătuiți să aibă în vedere următoarele reguli la împodobirea pomului de Crăciun:

 

 

Alegerea unui brad proaspăt cu maxim 2-3 zile înainte de montarea şi ornamentarea lui, deoarece în zece zile bradul pierde 50% din conţinutul de apă, iar în următoarele 4-5 zile pierderea ajunge la 80%, aceasta sporind potenţialul de inflamabilitate al bradului;

 

 

dacă achiziţionaţi un brad artificial, controlaţi dacă este bun conductor (în acest caz nu se poate utiliza); acordaţi o atenţie deosebită instalaţiilor electrice care trebuie să fie bine izolate;

 

 

aşezaţi pomul departe de sobele în care se face foc, de calorifere, sau alte aparate de încălzit; lăsaţi distanţă faţă de perdele, draperii, pereţi acoperiţi cu hârtie sau ţesături; nu aşezaţi sub pomul de iarnă lucruri care se aprind sau ard uşor;

 

 

se recomandă aşezarea pomului într-un vas mare umplut cu piatră sau pe trepiede de metal, care vor avea dimensiuni care să asigure o stabilitate cât mai bună a pomului;

 

 

alimentaţi instalaţia de iluminat de la o pilă electrică sau baterie al cărei voltaj să nu prezinte pericol de incendiu; nu lăsaţi instalaţia de iluminat aprinsă în timpul cât nu sunt persoane în încăperea respectivă, sau pe timpul nopţii;

 

 

aşezaţi artificiile numai pe ramurile înalte, astfel încât nici o ramură să nu fie deasupra lor, aprinderea să se facă numai în prezenţa unor persoane mature care nu vor părăsi încăperea până ce acestea nu au ars complet; nu este recomandată utilizarea lumânărilor naturale.

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns