Image 1
Image 2
Acasa

Costurile unei ceremonii de inmormantare pot ajunge pana la 10.000 de lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La cheltuieli contribuie si preturile piperate pentru locurile de veci

[slideshow id=1235]

Maramuresenii se plang ca viata este destul de scumpa si au foarte mare dreptate. Daca intervine un eveniment nedorit in familie situatia pentru majoritatea lor devine tragica.  In momentul in care unele familii sunt puse in postura de a ingropa pe cineva drag isi dau seama ca nici moartea nu este prea ieftina. Criza locurilor de veci din Baia Mare a determinat o adevarata explozie a preturilor pentru locurile de veci. In cimitirele din municipiu, un loc de veci poate costa sute sau chiar mii de lei.  La aceste cheltuieli se mai adauga costurile serviciilor funerare, care pot ajunge, de asemenea, pana la cateva mii de lei, in timp ce serviciile preotului, cantorului, groparului si a transportului ridica costurile cu inca cateva sute de lei. Astfel, cheltuielile totale pentru o inmormantare pot trece cu usurinta peste 10.000 de lei. In schimb, persoanele nevoiase beneficiaza de ajutor financiar din partea statului, care, in unele cazuri, acopera o buna parte a cheltuielilor. Pasii care trebuie urmati in vederea organizarii unei inmormantari si mai ales actele cerute in vederea organizarii in deplina legalitate a unei astfel de ceremonii reprezinta un adevarat calvar pentru oricine. Asta din cauza birocratiei excesive, adica a pasilor ce trebuie parcursi in vederea obtinerii documentelor necesare. Nici costurile aferente unei inmormantari nu sunt prea mici. Chiar dimpotriva. Acestea depind in marea lor majoritate de capacitatea financiara a familiei si de asteptarile acesteia. In functie de pretentiile rudelor, o inmormantare porneste de la 1.500 de lei si in unele cazuri, mai rare, poate ajunge chiar si la cateva mii de euro.

Serviciile prestate in cimitire sunt superficiale

Unii administratori de pompe funebre din Baia Mare acuza angajatii spitalelor de faptul ca recurg la practici necorespunzatoare din punct de vedere al concurentei, asta si din cauza ca multi dintre acestia si-au infiintat propriile firme de profil. Practic, imediat dupa decesul unei persoane, rudele acesteia sunt convinse de afaceristi sa apeleze la serviciile lor imediat dupa constatarea mortii, fara a mai consulta si alte oferte de pe piata. Ca urmare a acesui fapt, familiile persoanei decedate ajung sa apeleze fara sa stie la firme care practica preturi mai mari decat alte societati. Lipsa unei legislatii in acest sens, care sa stabileasca niste reguli ferme pe segmentul firmelor de pompe funebre ar fi de vina. Mai ales ca ar putea fi vorba si despre un evident conflict de interese. Un lucru este cert. In ultimii ani, cimitirele din municipiu au devenit supra-aglomerate din cauza suprafetei relativ mici pe care se intind. Locuri de veci mai exista doar la cimitirul municipal administrat de Serviciul Public Ambient Urban. O alta problema a cimitirelor baimarene o reprezinta curatenia, care pare sa lipseasca in totalitate din aceste locatii, cu toate ca normele Uniunii Europene impun un nivel ridicat de igiena in cimitire. De asemenea, exista nemultumiri legate de serviciile pe care le presteaza cimitirele, acestea fiind considerate unele superficiale. Asta, mai ales in cazul in care cheltuielile aferente serviciilor prestate de angajatii cimitirelor nu sunt insotite de “atentiile” aferente.

Cimitirele private, mult prea scumpe

O solutie la actuala criza de locuri din cimitirele baimarene, si nu numai, ar fi infiintarea unora private. Insa, cheltuielile care implica un astfel de proiect sunt mult prea mari. De la achizitionarea terenului si pana la conformarea cu standardele impuse de UE, costurile pot ajunge pana la cateva sute de mii de euro. Iar despre accesarea unor fonduri europene nerambursabile nici nu poate fi vorba. Prin programele de finantare europene nu se acorda fonduri nerambursabile pentru infiintarea de cimitire particulare, deorece acest tip de investitie nu se incadreaza in proiectele finantabile, indiferent daca activitatea se incadreaza la codul CAEN la capitolul activitati de pompe funebre si similare. Pentru a deschide un astfel de asezamant, investitorul trebuie sa obtina aproape 70 de aprobari, incepand de la o simpla cerere de montare a unui post telefonic, pana la aprobarile de mediu. Poate cel mai interesant aspect intalnit in astfel de cazuri il constituie studiul de impact. Fiind vorba de un cimitir, riveranii trebuie sa-si dea acordul pentru construirea acestuia, chiar si in cazul, cel mai frecvent, in care nu exista niciun fel de spatii locative in jur.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sighetu Marmației

Sfânta Liturghie de hram la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului locaşului de închinare, paroh Pr. Dan Ioan Sidău.