Image 1
Image 2

IEFTINIRI

Cu cât s-au micşorat, în mod real, preţurile alimentelor de bază, după plafonare?

Consiliul Concurenţei emite comunicate potrivit cărora preţurile alimentelor de bază ar fi scăzut, numai în prima săptămână din august, cu până la 43%. Şi adevărul acesta este.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-adevăr s-a înregistrat o micşorare semnificativă a costurilor legumelor, fructelor şi a altor grupe alimentare, însă numai pentru că ne aflăm în plin sezon de culegere a lor, şi nu poate fi neapărat vorba despre o plafonare a costurilor datorate ordonanţei referitoare la adaosurile comerciale.

Comparaţia preţului s-a realizat în raport cu luna iunie şi a cuprins produse comercializate în marile reţele comerciale. Prin ultimul comunicat emis, Consiliul Concurenţei a dorit să scoată în evidenţă faptul că cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume, reduceri care oricum ar fi urmat să se aplice, prin scăderile oferite direct de producători. Astfel, preţul roşiilor ar fi scăzut cu aproape 44%, în urma ordonanţei, iar la struguri s-ar fi aplicat o micşorare de 38%. De asemenea, ardeii graşi sunt cu 32% mai ieftini, iar cartofii, ceapa, prunele, pepenii şi morcovii sunt şi ei la preţuri reduse.

“Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Brânza telemea este acum cu 13% mai ieftină, iar iaurtul cu 9%. Laptele a înregistrat o scădere de 7,8%, iar reducerile au vizat şi celelalte produse de bază precum ouăle, uleiul, zahărul şi mălaiul.

Referitor la carnea de porc, preţul mediu pentru spată a înregistrat o uşoară creştere, de doar 1,4%, iar pentru carnea de lucru, reducerea este uşor mai mare, de 1,8%. La capitolul carne de pui, preţul mediu al tacâmurilor a scăzut cu aproape 10%, iar cel al aripilor, cu 6%. Puiul grill, întreg, se vinde acum cu aproape 4% mai puţin.

Cu cât s-au ieftinit, concret, alimentele de bază?

Preţurile medii ale produselor de bază, în marile lanţuri de magazine sunt redate, în detaliu, în acelaşi comunicat. Roşiile s-au ieftinit, în prima săptămână din august, comparativ cu perioada similară din iunie, cu 43,97%; strugurii costă acum 10,53 lei, faţă de 17,18 lei, cu 38,69% mai puţin; ardeii Bianca sunt acum 6,55 lei, de la 9,68 lei, cu reducere de 32,33%; cartofii au înregistrat o ieftinire de 31,51%, de la 4,32 lei la 2,96 lei; ceapa este acum 4,09 lei, de la 5,81 lei, cu reducere de 29,51%; prunele sunt 7 lei de la 10 lei, cu ieftinire de 29,32%; acelaşi procent de reducere s-a înregistrat şi la morcovi, de la 5,26 lei, la 3,87 lei; ardeiul kapia este 9,82 lei, de la 13,03 lei, cu reducere de 24,61%; castraveţii costă 4,38 lei, de la 5,69 lei (-22,99); pâinea este 2,44 lei de la 2,81 lei (-13,16%); telemeaua a ajus să coste 34,50 lei de la 39,63 lei (-12,95%); făina albă este 3,54 lei, de la 4 lei (-11,78%); tacâmurile de pui sunt 6 lei de la 6,69 lei (-9,88 %); iaurtul costă 1,70 lei de la 1,86 lei (-9,02%); mălaiul este 3,90 lei de la 4,23 lei (-8,01%); laptele costă 4,76 lei de la 5,17 lei (7,85 lei); aripile de pui sunt 14,64 lei de la 15,60 lei (-6,13%); ouăle costă 9,94 lei de la 10,53 lei (-5,56%); pulpele de pui sunt 12,69 lei de la 13,27 lei (-4,40%); fasolea costă 10,08 lei de la 10,53 lei (-4,27%); puiul grill / întreg este acum 13,51 lei de la 14,06 lei (-3,91%); zahărul este 5,46 lei de la 5,56 lei (-1,90%); carne porc lucru – 21 de lei de la 21,47 (-1,80%); uleiul este 7,46 de la 7,58 (- 1,51%); merele roşii sunt 3,79 lei de la 3,90 lei; iar spata de porc se cumpără acum cu 23,88 lei de la 24,22 lei (-1,42%).

În acelaşi document al Consiliului Concurenţei se reaminteşte că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with