Image 1
Image 2

MULTICULTURALITATE

Cum a învățat Béla Bartók românește: Dialogul culturilor prin limbă și muzică

Cum a învățat Béla Bartók Românește: Dialogul culturilor prin limbă și muzică
Prin îmbrățișarea limbii române, Béla Bartók a deschis un canal de comunicare profund cu cultura și tradițiile românești, consolidând punți între cele două culturi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Béla Bartók, renumitul compozitor, pianist, muzicolog și folclorist maghiar, a avut o afinitate profundă pentru limbile străine, reușind să vorbească și să citească în peste zece limbi. Printre acestea, româna a ocupat un loc special în inima și în opera sa, devenind singura limbă în care a conceput un text poetic destinat să fie pus pe muzică. Acest interes față de limba română nu a fost întâmplător, ci a fost alimentat de pasiunea lui pentru folclorul românesc și de dorința de a comunica mai eficient cu țăranii români, de la care colecta cântece și dansuri populare.

 

 

 

 

 

 

În drumul său spre aprofundarea limbii române, Bartók a luat lecții de la Gheorghe Alexici, profesor universitar la Budapesta. Totuși, căutările sale l-au condus la Societatea „Petru Maior”, unde i-a fost recomandat studentul brașovean Miron Crețu. Această întâlnire nu numai că i-a asigurat lui Bartók un profesor competent de limba română, dar a și marcat începutul unei prietenii de lungă durată și a unei colaborări fructuoase.

 

 

 

 

 

Interesul lui Bartók pentru folclorul românesc nu a fost superficial; el a dedicat ani de zile cercetării și colectării folclorului românesc, reușind să adune aproximativ 3500 de melodii populare românești. Această pasiune nu numai că l-a determinat să învețe românește „din dragoste pentru muzica românească”, dar i-a și permis să compileze libretul „Cantata profana”, inspirat de texte de colind românești.

 

 

 

Recunoașterea muncii lui Bartók a venit nu doar din partea comunității maghiare, ci și din partea statului român, care i-a acordat în 1924 ordinul Bene merenti, clasa I. Acest gest a fost o recunoaștere a contribuției sale valoroase la conservarea și promovarea folclorului românesc.

 

 

 

 

Pe lângă munca sa de colectare a folclorului, Bartók a avut și o preocupare deosebită pentru învățarea și însușirea limbii române, dorind să citească literatură română și să stăpânească această limbă pentru a putea nota singur textele culese. Această dorință s-a reflectat și în relația sa cu prima soție, Márta, pe care a învățat-o românește pentru a-l asista în demersurile sale etnomuzicale.

 

 

Cum a învățat Béla Bartók Românește: Dialogul culturilor prin limbă și muzică
Cum a învățat Béla Bartók Românește: Dialogul culturilor prin limbă și muzică

 

 

Istoria relației lui Bartók cu limba română și cu folclorul românesc este o mărturie a deschiderii și a respectului său profund față de cultura și tradițiile românești. Contribuțiile sale rămân un pilon important în studiul și aprecierea patrimoniului cultural românesc, evidențiind rolul esențial al muzicii populare în înțelegerea și conservarea identității culturale.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

OPERA POLITICĂ

Ardealul văzut de Eminescu

“Prin valoarea de cultură ce-a dobândit-o limba noastră, prin claritatea ei analitică, prin legătura ce stabileşte între noi şi ţările din apus, atentatele asupra ei devin atentate în contra lumii romanice şi a civilizaţiunii omeneşti în genere. Dar e o lege constantă a istoriei că, atunci când un popor luptă cu civilizaţiunea, cel ce se consumă şi cade în luptă nu este civilizaţiunea ci poporul. “

IFPLUS PERSONALITĂȚI SĂTMĂRENE

Vicar onorific GEORGE ȘUTA, director al Despărțământului Sătmar-Ugocea al ASTRA

Gheorghe nobil Șuta[1] (variante de nume: George Șuta, Shuta Georgius) s-a născut la 7 martie 1844 în Sătmărel, ca fiu al nobililor Nicolae Șuta Jr. și al Mariei Banc.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now