Image 1
Image 2

SCRIITORI ROMÂNI

Petre Stoica: Omagiu la 93 de ani de la naștere – Fondatorul unui Muzeu unic în România

Petre Stoica
Petre Stoica, un remarcabil scriitor și colecționar, care ar fi sărbătorit astăzi 93 de ani, a marcat profund peisajul cultural românesc prin opera sa diversă și prin fondarea unui muzeu unic în România, rămânând o sursă inepuizabilă de inspirație și admirație.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Născut pe 15 februarie 1931, în Peciu Nou, Petre Stoica ar fi împlinit astăzi 93 de ani. Viața și opera sa rămân o sursă de inspirație pentru iubitorii de literatură și cultura românească. Absolvent al liceului „C.D. Loga” din Timișoara și al facultății de filologie din București, Stoica a lăsat o amprentă inconfundabilă în peisajul cultural românesc, devenind un reper pentru pasionații de artă și istorie.

 

 

Ioana Crăciunescu și Petre Stoica la Zilele Culturale Poesis,Satu Mare
Ioana Crăciunescu și Petre Stoica la Zilele Culturale Poesis , Satu Mare

 

 

Viața și Opera

După studiile liceale la „C.D. Loga” din Timișoara și absolvirea Facultății de Filologie din București, Petre Stoica a fost martor la deportarea familiei sale în Bărăgan. Acest eveniment l-a determinat să rămână în capitală, unde și-a început cariera literară și jurnalistică, lucrând ca corector la E.S.P.L.A. și ca redactor la revista „Secolul XX”.

 

 

Contribuția Literară

 

Petre Stoica a debutat în lumea literaturii în 1957 cu volumul de versuri „Poeme”. De-a lungul carierei sale, a publicat peste 40 de volume ce cuprind versuri, proză, eseu, memorialistică și traduceri din lirica universală, cu un accent pe cea germană. Printre lucrările sale se numără „Iepuri și anotimpuri”, distins cu premiul Uniunii Scriitorilor, și a primit premiul național de poezie „Mihai Eminescu” pentru contribuția sa valoroasă la literatura română. Prietenia sa cu poetul Nichita Stănescu a adus un plus de profunzime și sensibilitate creațiilor sale.

 

 

Petre Stoica
Petre Stoica

 

 

Fondarea Fundației Culturale Româno-Germane

 

În 1995, Stoica s-a reîntors în Banat, stabilindu-se în Jimbolia, unde a creat o fundație culturală româno-germană. Și-a adus cu el impresionanta bibliotecă de aproape 15.000 de volume și obiecte de artă, obiecte de artă și documente istorice, contribuind la revitalizarea vieții culturale în oraș. A organizat expoziții și evenimente culturale, punând în valoare patrimoniul cultural local și german.

 

 

Cafeneaua Literară „Apunake”

Cafeneaua „Apunake”, inaugurată în 1999, a devenit un reper cultural, atrăgând nume mari ale literaturii și culturii românești. Ambianța unică a cafenelei, îmbogățită de colecția personală a lui Stoica, a oferit un spațiu de dialog și creație pentru comunitatea literară.

 

 

 

Muzeul Presei: O Premieră în România

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost înființarea unui muzeu al presei în Jimbolia, primul de acest fel în România, care expune o parte din colecția sa impresionantă de ziare vechi și documente rare. Printre acestea se numără exemplare din „Timpul”, semnate de Mihai Eminescu, și „Curier de ambe sexe”, editată de Ion Heliade Rădulescu.

 

 

Muzeul Presei din Jimbolia
Muzeul Presei din Jimbolia

 

 

Un pasionat colecționar de ziare vechi, reușind să adune exemplare rare care datează din secolul XIX. Eforturile sale au culminat cu înființarea unui muzeu al presei în Jimbolia, primul de acest fel din România și al doilea din Europa. Muzeul expune o parte din colecția sa valoroasă, oferind vizitatorilor o incursiune în istoria presei românești și europene.

 

 

Muzeul Presei din Jimbolia
Muzeul Presei din Jimbolia

 

 

Petre Stoica a lăsat în urma sa un patrimoniu cultural impresionant, demonstrând cum pasiunea și dedicarea pentru artă și literatură pot transforma un oraș și pot inspira generații. A fost nu doar un scriitor prolific și un colecționar pasionat, ci și un mentor și prieten pentru mulți, inclusiv pentru Nichita Stănescu.

 

 

Muzeul Presei din Jimbolia
Muzeul Presei din Jimbolia

 

 

La 93 de ani de la nașterea sa, îi celebrăm viața și opera, recunoscându-i contribuția inestimabilă la patrimoniul cultural românesc.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with