Image 1
Image 2

IFPLUSCRĂCIUN

Cum au fost împodobiți la început brazii de Crăciun?

La început brazii nu erau împodobiți, însă pe urmă oamenii i-au decorat cu diverse obiecte și alimente, de diferite forme tăiate din cartofi sau sfeclă. De asemenea, cu mere și nuci care simbolizau abundența și fertilitatea.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe bradul de Crăciun erau  agățate diverse dulciuri, cum ar fi fructele uscate. De asemenea, bradul a fost împodobit cu fursecuri de zăpadă înșirate pe o sfoară și, bineînțeles, turtă dulce. După 1850 pe brad s-au atârnat diverse  produse de patiserie destinate pritenilor și vecinilor.

Dintre decorațiunile comestibile, este de menționat ciocolata.  La început, acestea au fost vândute la greutate. Abia mai târziu cofetarii au început să le pună în pungi și cutii-cadou.

Ambele războaie mondiale, însă, au pus capăt împodobirii copacilor cu bomboane. Oamenii nu aveau suficiente resurse, așa că au început să împodobească pomii cu decorațiuni necomestibile care să poată fi folosite câțiva ani la rând. Copiii au făcut lanțuri de hârtie. Pe copac erau atârnate perdele de paie de diverse forme, precum îngeri, fulgi de nea sau  steluțe.

Ornamentele din sticlă de forme și culori, așa cum le cunoaștem astăzi, au câștigat popularitate abia spre sfârșitul secolul 20.  Primele bile de sticlă au fost produse la mijlocul secolului al XIX-lea în fabricile de sticlă din Turingia, Germania. Și pe măsură ce procedurile tehnice au progresat, conurile de sticlă sau păsările au început să atârne și ele lângă bilele de sticlă.

Aceste ornamente au fost modelate în forme de ipsos. Până în anii 1930, ornamentele din sticlă erau importate în Boemia din Germania. Devenind profitabile s-au fondat  cooperative de producție de sticlă pentru producția de decorațiuni de Crăciun.
Strălucirea luminilor face, de asemenea, parte din decorarea bradului de Crăciun.

Oamenii au început să aprindă copaci în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ardeau ca niște torțe și oamenii se adunau în jurul lor. Unele tradiții legate de foc se mai mențin și azi. De exemplu petardele. Desigur,  la început se foloseau lumânări, care erau legate cu un fir sau lipite de o creangă cu un ac. Prima iluminare electrică a copacului a fost realizată în Germania și a fost deja folosită în orașe înainte de al Doilea Război Mondial. Din anii 1960 au început să fie puse luminițe în jurul caselor și în copacii din orașe.

Tradiția împodobirii orașelor a luat amploare în ultima vreme. Târguri de Crăciun, festivaluri, serbări, petarde etc. care nu au nimic de-a face cu sacralitatea Crăciunului inițial.

Brad natural sau artificial?

De zeci de ani, lumea se întreabă  dacă este mai ecologic să cumperi un brd viu în fiecare an , sau să ai unul artificial pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate fi și o soluție mai convenabilă financiar.

Sunt diferite argumente. Ecologiștii susțin că nu este bien să tai brazii pentru că ei contribuie la absorbția dioxidului de carbon și la producerea de oxigen.Pe de altă parte vânzarea de brazi susține și economia locală, iar copacii bătrâni sunt reciclați.

Dimpotrivă producția de brazi artificiali de Crăciun din plastic și metal contribuie la încălzirea globală. „În timpul producției unui copac artificial, se creează aproximativ 40 de kilograme de dioxid de carbon”,  susțin ecologiștii.

Un copac artificial trebuie folosit cel puțin zece ani pentru a compensa impactul negativ asupra mediului care a apărut în timpul producției.  Dar cine ține un brad artificial zece ani?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ISTORIA LUMII

2 decembrie 1804, Încoronarea lui Napoleon I

În această zi din 1804, Napoleon Bonaparte, îmbrăcat în catifea brodată cu aur, stă în fața unei mulțimi de 4.000 de spectatori la Catedrala Notre Dame din Paris și se încoronează împărat al francezilor alături de împărăteasa Josephine.