Image 1
Image 2

„ELIXIRUL IUBIRII”

Cum ne fac hormonii zile fripte atunci când ne îndrăgostim?

Cuplu de film
Procesul de îndrăgostire este influențat, fără doar și poate de anumiți hormoni, care se se secretă atunci când întâlnim o persoană care ne place. Creierul secretă dopamină și norepinefrină, care...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… induc sentimentul de fericire. Tocmai din cauza lor, îndrăgostiții la început de relație simt nevoia să petreacă împreună cât mai mult timp, iar pe măsură ce se cunosc mai bine și trece timpul, nevoia aceasta se estompează.

“Iubirea determină corpul să se elibereze o mulțime de substanțe chimice, care declanșează reacții fizice specifice în raport cu partenerul din relația respectivă. Acest elixir intern al iubirii este responsabil pentru faptul că ne înrosim în prezența persoanei iubite, palmele ne transpiră, iar inima ne bate mai tare”, spune dr. Pat Mumby, de la Universitatea Loyola Chicago.

Desigur că aceste substanțe se secretă oricum în corp, chiar dacă traversăm o perioadă normală, fără fluturi în stomac, însă dopamina, adrenalina și noradrenalina cresc atunci când doi oameni ajung să se îndrăgostească. Dacă dragostea este împărtășită, – și să sperăm că este așa! -, atunci dopamina induce o stare de fericire, în timp ce noradrenalina și adrenalina fac ca inima să bată mult mai repede, produc neliniște și starea generală de iubire.

Nu degeaba se spune că dragostea este chimie pură. Ei bine, substanțele care se secteră în corp la îndrăgostire au fost studiate de cercetătorii americani Hammer și Lykken, care susțin că fericirea în dragoste are o legătură directă cu chimia corpului nostru.

“Fiecare om, bărbat sau femeie, vine pe lume cu un anumit număr de receptori ai fericirii, continuți în zestrea sa genetică, aceștia asteptândă să fie “hrăniți” cu endorfine și serotonină. Când receptorii au primit o cantitate îndestulătoare din aceștia, psihicul atinge cote maxime de fericire. Serotonina și endorfina reprezintă două substanțe cu metabolisme strâns legate între ele, care se influnențează reciproc, și a căror cantitate este controlată de creier”, susțin cei doi cercetători.

Serotonina esre un monoaminotransmițător sintetizat la nivelul unor neuroni din sistemul nervos central, la nivelul celulelor enterocromafine sau plachetelor, care are un rol important în producerea somnului, în procesele mintale și afective, în funcții motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcții hormonale. Este produsă cu indispensabilul triptofan, și i se atribuie apariția depresiei, în cazul în care se găsește în corp în cantitate scăzută. Pe de altă parte, serotonina este recunoscută și ca “hormon al fericirii”, fiind direct implicată în “chimia dragostei”.

Dacă împlinirea la capitolul dragoste și relații lipsește, se poate ajunge la un somn tulburat, la tristețe și chiar la depresie, pe bună dreptate. De aceea este necesar să căutăm împlinire pe cât mai multe planuri, și să ajungem la rețeta ideală a fericirii, care nu depinde neapărat de existența unui partener. La fel de fericiți ne pot face ieșirile în natură, ieșirile cu prietenii, vizita unei grădini zoologice, concediile în locurile preferate, îmbrățișările, dragostea animalelor de companie, hobby-urile etc.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with