Image 1
Image 2

ECONOMIE PENTRU VIITOR

Cum pot pune bani deoparte pentru facultatea copilului?

„Cheltuielile sunt mai mari atunci când ai copii și este mai greu să economisești, dar, în același timp, părinții sunt mai motivați să economisească pentru educația copiilor”, spune Nicoleta Deliu-Pașol,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… profesor de educație financiară la Școala de Bani, un program BCR, într-un interviu pentru Edupedu.ro, în care oferă un exemplu de plan de economisire pentru a-ți susține peste 10 ani copilul la facultate.

 

Nicoleta Deliu-Pașol: Am început cu educație financiară și ne-a dus practic la următorul pas, coaching financiar. Încercăm să ajungem la toată lumea, la cât mai mulți dintre români și pentru acest lucru ai nevoie de instrumente de masă și atunci ce facem? Îi transformăm pe colegii noștri în consilieri financiari dându-le anumite instrumente, adică, ai o serie de întrebări, pentru că principiile sunt aceleași, vorbești de bugetare, obiective de viață și modalitatea de ajunge la ele, după care, discuția este personalizată, pentru că oamenii au venituri diferite, stiluri de viață diferite, obiective de viață, dorințe și nevoi diferite.

 

 

Te întâlnești cu unul dintre colegii mei de la BCR, de exemplu, și începe discuția. Dacă ești client BCR și avem datele tale în sistem despre banii pe care îi primești, cheltuielile pe care le ai, discuția este și mai aplicată, dacă nu, putem să avem și o discuție mai generală despre venituri, câți bani primesc și câți bani cheltui.
După care, începem să ne uităm un pic la cheltuieli, pe ce cheltui banii aceia. Totul începe de la conștientizare. Trebuie să înțelegi unde ești, cum stai în acest moment. Acesta este primul pas în tot ceea ce înseamnă educație financiară, coaching financiar.

 

 

Apoi, urmează o discuție despre obiective de viață. Ce îți dorești? Să spunem că îți dorești să investești în educația copilului, să-l poți trimite la facultate. Noi vorbim acum mult de străinătate, dar sunt foarte mulți studenți care vin din orașe mici către orașe mai mari, către centre universitare mai mari.
Calculez să văd cât m-ar costa pe lună, proiectez niște sume, nu o să fie la virgulă și probabil în niște ani lucrurile se schimbă, dar trebuie să începi de undeva. După ce ajungi la suma finală, te poți întoarce să le rearanjezi.
Să spunem că pui 500 lei pe lună pentru cazare, mai pui 500 lei pe lună pentru mâncare și mai pui și o taxă sau alte cheltuieli, de 500 lei. O sumă rotundă ar fi 1.500 lei pe lună 300 euro.
Câte luni va sta la facultate? Punem 10 luni, deși e posibil să nu stea 10 luni copilul plecat neapărat. Deci, îți trebuie 3.000 euro pe an, 9.000 euro pe trei ani cât durează facultatea.
Să zicem că are 8 ani copilul, ca să avem un calcul rotund și ar trebui să pun bani deoparte timp de 10 ani. Ai nevoie de 9.000 euro, 10.000 de euro, sumă rotundă, în 10 ani, ca să fii sigur că poți să trimiți copilul la facultate.