Image 1
Image 2

AMBALAJE RETURNABILE

Cum putem primi banii înapoi pentru ambalajele reciclabile? 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut unele declarații referitoare la sistemul de garanție-returnare, pentru ca românii să știe cum își vor primi banii înapoi pentru ambalajele reciclabile. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Programul Garanție-Returnare intră în vigoare săptămâna viitoare și fiecare consumator român va plăti cu 50 de bani în plus pentru fiecare băutură cumpărată.

 

 

Suma va fi returnată când ambalajul din plastic se va duce înapoi la supermarket. Ministrul a mai anunțat că fiecare pet va avea o etichetă specială pentru a se știi că se încadrează în programul de returnare.

 

Aceste etichete s-ar putea să lipsească în primele zile din magazine, după cum a mai precizat Fechet.

 

 

“Vom primi garanție numai pentru ambalajele din SGR, cu logo-ul special, pentru că vor circula în același timp și produse cu recipiente vechi. Atât producătorii, cât și distribuitorii și magazinele au încă stocuri. Pe măsură ce acele stocuri, se vor epuiza, vor avea produsele cu ambalajele noi. Va dura, la unele o săptămână, la unele o lună, la unele mai mult timp”, a explicat ministrul.

 

 

De menționat că sistemul se va aplica pentru ambalajele reciclabile din plastic, sticlă, dar și dozele de aluminiu.

 

 

Practic, românii vor plăti mai mult pentru orice ambalaj de băutură, de la 100 de mililitri și până la 3 litri, indiferent că vor să achiziționeze apă plată, răcoritoare, bere sau vin. Pentru ulei și lapte nu se va aplica scumpirea, deoarece recipientele trebuie să fie curate.

 

 

Ambalajele de băuturi nu trebuie spălate, dar trebuie să nu fie turtite și trebuie să aibă eticheta, pentru a fi scanate de automatele de returnate, a mai spus ministrul.

 

 

Fechet a precizat că ambalajele nu trebuie returnate la magazinul din care a fost cumpărat produsul, ci la orice magazin din țară. Automatul de colectare a ambalajelor va elibera un tichet, care poate fi folosit fie la cumpărături în magazinul respectiv, fie poate fi decontat la casele de marcat.

 

 

„Cu alte cuvinte, dacă dorim să plecăm cu banii acasă, mergem la casa de marcat și ni se rambursează suma respectivă cash, în schimbul bonului. Nimeni nu e obligat să facă cumpărături în niciun magazin”, a spus Fechet.

 

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with