Image 1
Image 2

TINERII AGRICULTORI ÎN ROMÂNIA

Cum sunt atrași tinerii din străinătate, dar și din țară, spre domeniul agricol?

Îmbătrânirea populaţiei implicată în activităţile agricole, indiferent care ar fi forma de organizare, este o realitate îngrijorătoare la nivelul Uniunii Europe, care se resimte inclusiv în România.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În speranţa că prin măsurile de sprijin acordate acestei categorii de fermieri, vor fi atraşi acasă din străinătate tinerii care doresc să devină şefi ai unor exploataţii agricole, dar şi tineri din România, an de an se alocă sume pentru susţinerea acestor categorii de viitori agricultori profesionişti, indiferent că ar fi vorba despre sectorul vegetal şi/sau cel zootehnic.

 

Cine este eligibil pentru ajutor și ce condiții trebuie îndeplinite?

 

Dacă în anul precedent, la categoria tineri fermieri au fost depuse aproximativ 800 de solicitări de sprijin, sumele alocate au fost suficiente doar pentru jumătate dintre doritori.

După cum menţionează publicaţia Agroinfo, pentru tinerii fermieri, prin intervenția DR-30 se acordă finanțare 100% nerambursabilă acelor fermieri care acționează în nume propriu și sunt organizați ca microîntreprindere sau ca întreprindere mică (exemplu: PFA, II, IF), anunță acum Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), precizând că a publicat Ghidul solicitantului Sprijin instalare tineri fermieri, forma finală. Ajutorul este de 70.000 euro/fermier.

Pot accesa această intervenție și persoanele juridice unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv în ceea ce privește luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.

Finanțarea maximă pe care o poate obține un tânăr fermier este de 70.000 €, având la dispoziție un buget total pentru întreaga perioadă de finanțare de 250,7 milioane €.

Categorii de beneficiari

Sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi și până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani), la data depunerii cererii de finanțare şi au absolvit minimum 8 clase, care dețin competențe în domeniul agricol, îndeplinind minim:
competențe dobândite prin participarea la programe de iniţiere care presupun un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I de calificare profesională,
sau experiență practică în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploatații agricole.

De asemenea, solicitanţii îndeplinesc condiţia de eligibilitate prin orice document care atestă pregătirea profesională superioară minimului eligibil mai-sus prezentat, precum: evaluarea în cadrul unui centru autorizat de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale de minimum Nivel I de calificare, ca urmare a experienţei profesionale; sau formare profesională prin studii/cursuri de calificare realizate de furnizori de formare profesională autorizaţi conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională sau studii medii/superioare.

În cazul certificatelor de competențe profesionale, acolo unde nu se poate stabili nivelul de calificare, în cadrul procesului de evaluare, se vor solicita clarificări Autorității Naționale pentru calificări (ANC).

 

Condiţii suplimentare pentru tinerii care vin acasă din străinătate

 

Solicitanţii care dețin experiență practică în activitatea agricolă desfăşurată în afara graniţelor ţării, trebuie să ataşeze documente din care să reiasă că au ocupat un post în domeniul agricol într-o exploatație cu profil agricol, pe o perioadă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani (experiența practică de 12 luni poate fi și cumulativă, desfășurată în cadrul mai multor exploatații cu profil agricol).

Detalii suplimentare se pot obţine consultând Ghidul solicitantului, care are deja forma finală cu referire la toate condiţiile obligatorii pentru a putea accesa intervenţia DR-30.

„Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns