Image 1
Image 2

MERSUL ECONOMIEI

Cum vede FMI aterizarea economiei mondiale?

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit recent prognoza de creştere pentru economia mondială, anticipând o evoluţie mai bună a economiei americane şi...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… a mai multor state importante economii emergente, precum China şi India, transmit AFP şi Reuters.

 

Economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a spus că noul raport revizuit “World Economic Outlook” arată că se întrevede o aterizare lină dar cu toate acestea creşterea generală şi schimburile comerciale mondiale rămân mai mici decât mediile istorice. “Am descoperit că economia mondială continuă să afişeze o rezilienţă remarcabilă şi în prezent suntem pe panta finală a unei aterizări line, cu o inflaţie care scade constant şi o creştere economică persistentă. Dar ritmul creşterii rămâne unul modest şi ar putea exista turbulenţe în faţă”, a spus Gourinchas.

 

Potrivit datelor actualizate din raport, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,1% în acest an, faţă de o creştere de 2,9% prognozată în raportul din luna octombrie. Prognoza de creştere pentru 2025 a fost lăsată nemodificată la 3,2%. Comparativ, tendinţa istorică pentru perioada 2000-2019 a fost de 3,8% în medie.

 

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI şi-a menţinut estimările din luna octombrie conform cărora inflaţia de bază în 2024 va fi una de 5,8%, dar a redus prognoza de inflaţie pentru 2025 până la 4,4%, de la 4,6% cât estima în octombrie. Cu excepţia Argentinei, care se confruntă cu o explozie a inflaţiei, inflaţia de bază la nivel mondial se va reduce, a precizat Gourinchas.

 

În ceea ce priveşte principalele economii ale lumii, FMI estimează că SUA ar urma să înregistreze în acest an o creştere economică de peste 2% (2,1%). În schimb, creşterea economică în zona euro nu va depăşi 1% (0,9%), afectată din nou de Germania, în cazul căreia economia ar urma să ruleze la ralanti, cu un avans de doar 0,5%. “Trebuie să ne reamintim de amploarea şocului suferit de mai multe ţări europene începând din 2022. Şocul energetic, în special în Germania, a fost unul foarte important…Cu toate acestea, economia germană a demonstrat un grad de rezilienţă incredibil”, a precizat Gourinchas.

 

 

În rândul ţărilor emergente, FMI a revizuit prognozele referitoare la creşterea economiei chineze în acest an, până la 4,6%, de la 4,2% cât estima iniţial. Gourinchas a spus că revizuirea reflectă sprijinul fiscal semnificativ oferit de autorităţi precum şi o încetinire mai puţin gravă decât se estima iniţial venită din sectorul imobiliar.

 

 

Potrivit FMI, economiile emergente şi în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze o creştere de 4,1% în 2024, iar prognozele pentru Europa emergentă (regiune unde este inclusă şi România) au fost îmbunătăţite cu 0,6 puncte procentuale, până la un avans de 2,8%, în principal graţie unei creşteri peste aşteptări în Rusia, pe fondul cheltuielilor militare mari care au legătură cu războiul din Ucraina. Potrivit FMI, economia Rusiei ar urma să înregistreze un avans de 2,6% în 2024, cu 1,5 puncte procentuale peste prognoza din octombrie. Fondul avertizează că ar putea fi şi alte revizuiri ale cifrelor referitoare la Rusia pentru că sunt semne de întrebare cu privire la amploarea stimulentelor fiscale decise de Moscova.

 

CITESTE SI:

Motive pentru care se contractă economia germană

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with