Image 1
Image 2

FOTBAL 2025

Cupa Mondială a Cluburilor FIFA 2025 va dura 29 de zile

Înainte de Cupa Mondială din 2026 din Statele Unite, Canada și Mexic, turneul de fotbal caută un format diferit, devenind o adevărată "Cupă Mondială".
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ediția inaugurală a Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA din 2025 a fost dezvăluită de FIFA că va dura 29 de zile, începând cu 15 iunie și terminându-se pe 13 iulie, devenind prima de acest gen.

 

Cu Statele Unite găzduind turneul, prima Cupă Mondială a Cluburilor cu 32 de echipe va include cluburi din fiecare dintre cele șase confederații, cu 12 echipe europene calificate.
Actualii campioni mondiali, Real Madrid, Chelsea și Manchester City, s-au calificat automat drept cei mai recenți câștigători ai Ligii Campionilor în ciclul de patru ani.

 

Bayern Munchen, Paris St-Germain, Inter Milano, Porto și Benfica și-au asigurat, de asemenea, locuri la turneul din 2025 prin calea coeficientului, care se bazează pe performanțe în competițiile internaționale din ultimele patru sezoane. Arsenal se poate alătura terenului nord-american dacă va câștiga Liga Campionilor în acest sezon.

 

Turneul va include 32 de cluburi și va începe cu o fază a grupelor – opt grupe a câte patru echipe. Primele două echipe din fiecare grupă vor trece apoi în optimile de finală, cu toate meciurile cu o singură etapă în rundele eliminatorii și nu va exista un playoff pentru locul trei. Președintele FIFA, Gianni Infantino, a confirmat știrea la o întâlnire de duminică la Jeddah, Arabia Saudită.

 

Anul trecut, la Cupa Mondială din Qatar din 2022, Infantino a spus că vor avea loc modificări la formatul clubului, care să reflecte o „Cupa Mondială”. Spre deosebire de formatul anterior, la care au participat șapte cluburi din șase confederații diferite, Infantino a spus că ediția din 2025 va fi diferită de oricare alta.

 

„Am convenit cu câțiva ani în urmă să organizăm o nouă Cupă Mondială a cluburilor cu 24 de echipe. Ar fi trebuit să aibă loc în anul 2021, dar a fost amânat din cauza COVID”, a declarat președintele FIFA  în decembrie anul trecut. „Noua competiție se va desfășura în 2025 și va include 32 de echipe, ceea ce o face cu adevărat ca o Cupă Mondială”, a adăugat Infantino.

 

Acum, formatul reînnoit se va juca în același mod în care FIFA a organizat Cupa Confederațiilor pentru echipe internaționale și cu un an înainte de Cupa Mondială din 2026.

 

FIFA a spus că datele de vară au fost stabilite pentru a se asigura că programarea se aliniază cu calendarul internațional al meciurilor și pentru a permite suficient timp de odihnă înainte de începerea sezoanelor interne.

 

Cu toate acestea, vestea de extindere a FIFA a fost urmată de obiecții severe din partea Asociației Fotbaliștilot Profesioniști, (PFA) și Fifpro, Uniunea Mondială a Jucătorilor.
„Jucătorii au devenit pioni într-o luptă pentru primatul între organele de conducere ale fotbalului”, a adăugat el. „Fără nimeni dispus să facă un pas înapoi sau să lucreze în colaborare pentru a crea un calendar durabil”, a spus șeful PFA, Maheta Molango.

 

„Aceste decizii au consecințe – nu doar pentru jucători,  ci și   pentru calitatea viitoare a acestor turnee, jucătorii care se rănesc sau se retrag din meciuri în timp ce iau propriile decizii cu privire la modul de a gestiona ceea ce au devenit cerințe ridicole”, a adăugat Molango.

 

Într-o declarație, Fifpro a spus că a existat și o „desconsiderare” față de „viețile personale și de familie” ale jucătorilor în ceea ce privește turneul. „Concurența extinsă va submina timpul de odihnă și de recuperare a acestor jucători la sfârșitul sezonului 2024-25 și va perturba și mai mult piețele naționale de muncă prin schimbarea echilibrului dintre competițiile naționale și internaționale.”

 

„Jucătorii vor trebui să evolueze la sfârșitul unui sezon de 11 luni cu puține șanse de a se odihni suficient înainte de începerea sezonului următor”, a adăugat Fifpro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with