Image 1
Image 2

Dacă nu ar exista, AUR ar fi trebuit inventat

Dacă fiecare firmă caută să salveze ce se mai poate salva, din mai mica sau mai mare ei afacere, cele două partide de guvernare se străduiesc să ofere cadouri electorale dintr-un sac gol.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dezbaterile, practic certurile pe legea pensiilor, pe procentul cu care vor fi majorate, a pus în umbră restul problemelor cu care se confruntă populația.

 

Mai abil decât Nicolae Ciucă, mai popular, Marcel Ciolacu a furat practic startul campaniei electorale. Anunțul că anul viitor pensiile vor fi majorate de două ori atrage atenția unui segment semnificativ al populației.

 

Există în jur de cinci milioane de pensionari. Mare parte dintre ei se duc la vot. Dacă PSD le mărește pensiile oamenii în semn de recunoștință vor pune ștampila de vot pe cei trei trandafiri.

 

Cum PSD are cel mai mare număr de primari nu trebuie să faci nu știu ce sondaje sofisticate pentru a ajunge la concluzia că social democrații vor câștiga alegerile de anul viitor. De cele locale se ocupă armata de primari, dar tot primarii sunt cei mai buni agenți electorali și pentru alegerile parlamentare. Ceva mai greu este pentru primari să se implice în alegerile europene și prezidențiale, în și aici își pot aduce aportul.
Odată stabilit locul întâi la alegerile parlamentare, se înțelege că PSD va avea întâia șansă să formeze guvernul. Prima opțiune a social-democraților, după cum arată scena politică de azi, va fi PNL. Chiar dacă printr-o minune pe primul loc ar urca PNL, și pentru liberali prima opțiune pentru formarea majorități parlamentare ar fi PSD.

 

Cele două partide sunt condamnate să joace împreună atâta vreme cât va dura ciclul crizelor. AUR, chiar dacă nu este un atât de extremist cum doresc să arate adversarii, nu este pregătit să intre la guvernare.

 

Șefii acestui partid care a crescut pe seama pandemiei, apoi a crizelor, nu sunt destul de maturi pentru a li se da pe mână treburile țării. George Simion se comportă ca un adolescent, ca un elev-problemă. Se poate face și o astfel de politică, dar în parlament, pe stradă, nu și la palatul Victoria. Guvernarea nu este un joc. Este un lucru serios, iar auriștii nu dau dovadă de seriozitate.

 

Acest lucru nu înseamnă că nu au dreptate în ceea ce impută guvernanților. AUR este un bun și necesar partid de opoziție. Dacă nu ar exista AUR, ar trebui inventat.

 

O Diana Șoșoacă are darul de a zgudui scena politică în ansamblul ei, ca să determine căderea fructelor uscate din copacul uriaș construit de partidele politice mari. Că publicului îi place un astfel de politician stau mărturiile sondajele. Partidul SOS se pare că va trece pragul electoral, fiind cotat cu circa 6%.

 

Cele două partide, AUR și SOS, potrivit sondajelor, vor aduna circa un sfert din voturi. Asta înseamnă că 25 dintre votanți nu vor avea reprezentanți în coaliția de guvernare formată după alegerile din 2024.

 

Rezultă de aici că în viitorul parlament va exista o opoziție puternică? Voturile AUR vot avea relevanță în cazul în care unul dintre partide, PNL sau PSD, vor înainta o moțiune de cenzură. O situație ipotetică.

 

După următorul ciclu electoral, prin anul 2028, este posibil ca un astfel de partid adolescentin cu comportament adolescentin, de galerie de fotbal, să se maturizeze.

 

Pericolul cel mai grav care pândește AUR este destrămarea înainte de alegeri. Dar George Simion are grijă să nu lase prea mult spațiu de desfășurare, de afirmare, unor oameni din preajma lui. Dar încă nu s-a născut partidul care să nu poată fi divizat. Un grup de parlamentari poate fi atrași în coaliția de guvernare formată după alegerile din 2024.

 

Dacă un partid precum AUR nu ar exista ar trebui inventat, dar tot atât de adevărat este că un partid cu astfel de ieșiri, care nu cunoaște buna măsură, poate ieși din grațiile publicului la fel de ușor cum a intrat.

Câteva declarații sforăitoare despre pensionari 

Trei mari jucători dictează politicile economice pe plan mondial. China se străduiește să ajungă din urmă și să depășească principalele țări dezvoltate economic, președintele Biden vrea să readucă producția în Statele Unite, prin subvenții masive, …

Primul scandal politic real cu tentă sexuală

Politicienii nu sunt niște sfinți, dar nici nu pot fi acuzați că sunt dracii goi. Sunt oameni la fel cu alți oameni, numai că având mai multă ambiție decât persoanele obișnuite știu da din coate pentru a ajunge în față.