
…. an de an este în creştere numărul celor care cultivă căpşun în spaţii protejate şi ne gândim aici la sere/solarii. Cei mai mulţi cultivatori se regăsesc în localităţi precum Halmeu, Turulung, Micula, Agriş, Ciuperceni, zone deja cunoscute ca fiind mari furnizoare de asemenea trufandale, dacă le putem numi aşa. Tot în zonele menţionate sunt fermieri care deţin căpşun plantat sub folie microporoasă, ceea ce înseamnă un câştig de minimum 10 zile în ceea ce priveşte coacerea, în comparaţie cu tradiţionalele culturi în câmp.
Din discuţiile avute cu mai mulţi aşa numiţi căpşunari, fiind vorba exclusiv despre cultivatori, primele “fructe” au început să prindă culoare în spaţiile protejate, ceea ce dă speranţe, dacă şi vremea se va menţine caldă, ca primele căpşune să apară pe piaţă la sfârşitul celei de a doua decade a lunii aprilie, care vor fi urmate la scurtă vreme de căpşunele de sub foliile microporoase, apoi de cele din câmp deschis. Chiar sub rezerva anonimatului, cultivatorii contactaţi nu au îndrăznit să lanseze un posibil preţ. În 2023 preţul a pornit de la 20 de lei kilogramul, dar în câteva zile a scăzut aproape la jumătate.
CITEȘTE ȘI:
Fii primul care comentează