Image 1
Image 2
Acasa

De 1 Mai, spaniolii au ieșit în stradă ca să ceară locuri de muncă stabile și salarii mai mari

Sigla Informatia Zilei
"Nu există relansare economică fără locuri de muncă de calitate", constituie sloganul și principala revendicare sub semnul cărora s-a desfășurat în zeci de orașe spaniole Ziua internațională a muncii. Sindicatele au lansat apeluri la manifestații în câteva zeci de orașe de pe tot cuprinsul Spaniei și mii de oameni au ieșit în stradă în capitala Madrid, cu toate că liderii principalelor sindicate au ales anul acesta Bilbao (capitala Țării Bascilor) pentru organizarea manifestației principale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Nu există relansare economică fără locuri de muncă de calitate”, constituie sloganul și principala revendicare sub semnul cărora s-a desfășurat în zeci de orașe spaniole Ziua internațională a muncii. Sindicatele au lansat apeluri la manifestații în câteva zeci de orașe de pe tot cuprinsul Spaniei și mii de oameni au ieșit în stradă în capitala Madrid, cu toate că liderii principalelor sindicate au ales anul acesta Bilbao (capitala Țării Bascilor) pentru organizarea manifestației principale.

Spaniolii spun că au ieșit în stradă de 1 Mai ca să ceară locuri de muncă stabile, de calitate, și creșteri salariale, întrucât politicile de austeritate au eșuat. Sindicatele au denunțat faptul că pe durata tuturor acestor ani de criză, spaniolii și-au văzut reduse veniturile și au sărăcit, iar pentru o veritabilă relansare a economiei este nevoie de locuri de muncă, dar și de noi politici fiscale și mai multe investiții publice și private, relatează Agerpres.

“Nu există relansare economică fără locuri de muncă de calitate. Mai multă coeziune socială pentru mai multă democrație” au cerut sindicatele și miile de manifestanți care au ieșit în stradă la Madrid.

Dincolo de grupurile mobilizate de sindicate, majoritatea celor care au luat parte la manifestație erau spanioli obișnuiți, unii cu locuri de muncă, alții — fără, cu familii de întreținut sau cu ipoteci de plătit. Ei au declarat pentru Agerpres că, departe de a putea observa efectele ieșirii din criză la nivel macroeconomic, așa cum arată cifrele, ei și rudele, prietenii și cunoscuții lor o duc în continuare greu. “Am trei nepoate. Ce o să se aleagă de ele, fără educație gratuită, fără sănătate garantată, fără locuri de muncă?”, arată un spaniol.

“O numesc democrație, dar nu este, pentru că politicienii fac tot ce poftesc ei, odată ajunși la putere, indiferent de partidul politic”, susțin doi tineri spanioli care au ajuns în Puerta del Sol (centrul capitalei spaniole) înainte de începutul manifestației propriu-zise.

“Am ajuns să considerăm un loc de muncă drept un lux, un noroc. Eu sunt norocos, am de lucru și îmi merge bine, însă noi spaniolii, ieșim în fiecare an în stradă de 1 Mai pentru că este mai mult o tradiție și din solidaritate: o zi liberă, de sărbătoare, pentru cei care au sau au nevoie de un loc de muncă”, mai afirmă un alt manifestant.

De la Bilbao, liderii principalelor sindicate spaniole au susținut că deocamdată criza nu a fost lăsată în urmă, întrucât Spania încă numără aproape 6 milioane de șomeri, care nu numai că nu au de lucru, ci nici nu se așteaptă să găsească unul în scurt timp. Așa cum au arătat și marți la Madrid, când i-au prezentat șefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy, “un plan Marshall pentru secolului 21”, cu propuneri pentru investiții publice care să ducă la apariția de milioane de noi locuri de muncă în întreaga Europă, ei au susținut că este nevoie de noi politici fiscale, de creșteri salariale și că ieșirea din criză “nu se poate baza pe minijob-urile din Germania, care îl duc pe angajat la sărăcie, chiar dacă are un loc de muncă”.

Cu doar o zi înainte, guvernanții anunțau la Madrid că se așteaptă ca Spania să aibă parte de o creștere economică de 1,2% din PIB anul acesta, ca deficitul public să scadă la 5,5% (cu trei zecimi mai mare decât ținta stabilită), iar rata șomajului să se reducă sub 25%. Concret, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a explicat că, până în 2015, 600.000 de persoane își vor găsi noi locuri de muncă în Spania. El a precizat că, potrivit acelorași previziuni, la finalul legislaturii (noiembrie 2015), vor fi cu 100.000 de șomeri mai puțini decât la sfârșitul anului 2011, când conservatorii (Partidul Popular) au ajuns la putere.

Numărul șomerilor din Spania a scăzut cu 2.300 în primele trei luni ale anului, iar rata șomajului a ajuns la 25,93%, după cum arătau marți datele Sondajului asupra populației active (EPA), adunate trimestrial de Institutul spaniol de statistică (INE). Potrivit rezultatelor sondajului, numărul total al șomerilor din Spania se ridică la 5.933.300 de persoane și a înregistrat o scădere cu 0,4% în primele trei luni ale anului. În ultimii 9 ani, este prima dată când numărul șomerilor înregistrează scăderi în primele trei luni ale anului, potrivit datelor adunate de EPA.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

LOC DE MUNCĂ

SC FLORISAL SA angajează:

Coordonator in materie de SSM, studii inginer sau subinginer, abilitati organizatorice, cunostinte operare date calculator, constituie avantaj cursul de evaluator de risc si cursul de 80 ore SSM.

Cart