Image 1
Image 2

PĂSĂRI CĂLĂTOARE

De la an la an, din motive necunoscute, scade numărul cuiburilor ocupate de berze la Andrid

De la an la an, din motive necunoscute, scade numărul cuiburilor ocupate de berze la Andrid
Dacă în jurul datei de 20 martie, cu anume întârziere, în majoritatea localităţilor judeţului au sosit berzele, fiind vorba despre masculii care au trecut la repararea cuibului în aşteptarea femelelor, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. iată că la aproximativ trei săptămâni de atunci, lucrurile s-au lămurit. Berzele care au sosit pe aceste meleaguri pentru cuibărit, nu vor creşte numeric în zilele ce vin.

 

 

Având în vedere acest argument, l-am contactat pe Papp Tibor, primarul de Andrid, comuna cu cele mai multe cuiburi de barză din această zonă. Cu o doză de resemnare, interlocutorul ne-a spus că, de la an la an, sunt tot mai puţine cuiburi ocupate de berze. Explicaţii nu sunt din partea ornitologilor. Dacă înainte vreme, în perioada în care la Andrid, în luna august se organiza Festivalul berzei, erau inventariate ca ocupate peste 40 de cuiburi, numărul lor a scăzut cu 25%. Acum, spunea primarul Papp, sunt ocupate doar 32-34, fapt ce confirmă scăderea numărului berzelor care vin să cuibărească în Andrid. Deja în unele cuiburi a apărut şi primul ou, fapt ce dă siguranţa că a fost devansată de evoluţia vremii perioada de depunere a pontei, iar pui vor ecloza mai repede comparativ cu anii trecuţi şi vor deveni mai viguroşi până spre sfârşitul lunii august, când vor pleca.

 

 

Se cuvine subliniat faptul că barza albă, aşa cum este denumită în limbaj popular, alături de barza neagră, sunt păsări migratoare care se regăsesc răspândite pe toate coordonatele judeţului, devenind componente ale biotopurilor locale.

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Numărătoarea berzelor albe continuă. Câte cuiburi au fost recenzate până în această săptămână?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with