Image 1
Image 2

De la PSD – Ciuma Roşie, la ciuma pensiilor speciale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 PSD nu prezintă un program propriu în vederea preluării conducerii guvernului, însă Marcel Ciolacu îşi schiţează profilul de prim ministru. Social democraţii nici nu au cum să se prezinte cu un program propriu din moment ce se află într-o coaliţie cu alte două partide.
Una dintre marile realizări ale lui Marcel Ciolacu, strict ca preşedinte al PSD, este că a scăpat partidul de ciuma roşie.
Într-o formulare destul de ambiguă el anunţă că sub conducerea lui partidul a scăpat de ciuma roşie. Numai că a apărut o nouă ciumă, ciuma pensiilor speciale. “Nu e o problemă să scăpăm şi de această ciumă, că s-a scăpat şi de ciuma de la PSD. Şi eu şi colegii mei ne-am vindecat, n-avem nicio problemă. Este un lucru foarte serios.”
Din moment ce pensiile speciale sunt echivalate cu o ciumă, nu ar trebui să existe nicio îndoială că viitorul prim ministru îşi ia angajamentul că va scăpa ţara de ele. Altfel, spune el, dintr-o inechitate, se va ajunge la o criză socială. Iar o criză socială nu se poate rezolva atât de uşor ca o simplă inechitate.
Marcel Ciolacu nu este singurul politician care promite să rezolve criza pensiilor speciale. A doua zi după ce va ajunge la guvernare, spunea Bogdan Rareş, PNL va desfiinţa pensiile speciale. Nu le-a desfiinţat şi nici nu prezintă un plan concret pentru eliminarea acestei inechităţi sociale.
Lucrurile sunt mai complicate decât crede un politician sau altul. O rezolvare ideală ar fi ca pensiile obişnuite să crească la nivelul celor speciale. Numai că orice majorare a pensiilor mici măreşte diferenţa dintre pensii. Pentru că se aplică acelaşi procent. Dacă se majorează toate pensiile cu 10%, la o pensie de 1500 de lei majorată cu 10% pensionarul primeşte 150 de lei în plus. În acelaşi timp la o pensie de 18 000 lei, cât are primul ministru, pensionarul special primeşte 1800 de lei în plus, în fiecare lună. Adică la o majorare generală de 10% la fiecare pensie specială se adaugă ceva mai mult decât cuantumul unei pensii normale.
După cum se vede, a fost mai uşor pentru PSD să scape de atributul de “ciumă roşie”. Pur şi simplu lumea a uitat. Au renunţat la slogan şi protestatarii, în fruntea cărora se aflau militanţii USD. Soluţia PSD a fost simplă: alegerea unui preşedinte în fruntea PSD mai şters, mai puţin vocal, lăsând impresia că este un om din popor.
Ce este mai important pentru PSD în plan politic? A scăpa de ciuma roşie sau a rezolva pensiile speciale? Lucrurile ar fi simple dacă s-ar accepta impozitarea progresivă: cei care câştigă mai mult plătesc impozite mai mari. Este împotrivă PNL, partid pentru care cota unică a devenit literă de evanghelie. Liberalii cred că prin menţinerea cotei unice îşi atrag susţinerea tuturor salariaţilor, de la stat şi din privat. PNL se agaţă de cota unică precum înecatul de o crenguţă.
Înainte de rotaţia din luna mai, actualul premier Nicolae Ciucă este deranjat de declaraţiile viitorului premier Marcel Ciolacu. Un mic început de ceartă? Se vede de pe acum că PSD se va folosi de “moştenirea PNL” , de “greaua moştenire PNL”, şi va puncta electoral.
Ca prim ministru, Marcel Ciolacu este posibil să fie mai activ, mai implicat, mai mobil, mai energic decât predecesorul său. În plus obiectivul său, alegerile din 2024, sunt mai apropiate. Deja se pot avansa promisiunile, sub forma unei schiţe de program electoral.
În timp ce populaţia se va uita în spate, la nerealizările guvernului PNL, în faţă i se va arăta viitorul, sub steagul PSD fluturat în vânt de primul ministru în funcţie, Marcel Ciolacu. Asta va aduce nou rotativa din mai.

 

Dacă partidele mici ar fi mari şi partidele mari ar fi mici

Să începem cu consecinţele reformei fiscale Ciolacu-Boloş: dacă se dă greş cu setul de măsuri propuse, PSD şi PNL se pot pregăti să facă saltul înapoi de la categoria super-greilor, de partide mari, la categoria cocoş, de partide mici. După primele măsuri prezentate “reaşezarea poverii fiscale pe criterii echitabile” pare să fie doar un slogan.