Image 1
Image 2

ŢARA OAŞULUI

Dealul Copârce dintre Turţ şi Cămărzana se transformă în punct de atracţie turistică

Şi în acest sezon călduros, mii sau chiar zeci de mii de turişti au trecut prin zona dealului Copârce, situat la hotarul dintre Turţ Băi şi Cămărzana. Una dintre principalele atracţii este Mănăstirea Ortodoxă cu hramul Sfântului Gheorghe, din Turţ Băi, despre care se ştie că este sigura din ţară care a fost ridicată pe un filon de aur.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De când s-a reabilitat drumul comunal, Mănăstirea Ortodoxă Sfântu Gheorghe din Turţ Băi şi zona sunt foarte căutate, inclusiv de străini

 

Lăcaşul de cult s-a înălţat prin truda şi munca puţinilor locuitori ai satului Turţ Băi, descendenţi ai vechilor mineri care au exploatat minereurile feroase şi neferoase de mare valoare aflate în acest pământ. Gurile de intrare în mină, vechi de la 1700, pot fi încă văzute de către vizitatori, cu ajutorul delegatului sătesc.

 

Grigore Muscanu cunoaşte fiecare cotlon al micii localităţi, dar şi istoria aşezării şi a oamenilor stabiliţi aici. Este ca o “enciclopedie” vie, fiind un mare promotor al locurilor natale, dar şi iubitor al portului popular autentic, strămoşesc.

 

Totodată, domnul Muscanu ştie toate legendele care circulă în acest spaţiu, şi care leagă comunele Turţ şi Cămărzana. Este vorba despre legendele zânelor, acele zâne care au fugit din calea cotropitorilor barbari, în încercarea de a le abuza.

 

Fetele şi-au găsit adăpost inclusiv pe teritoriul comunei Turţ, în încercarea de a se ascunde de hoardele de cotropitori. Unul dintre refugiile lor a fost şi locul numit “Biserica Zânelor”, unde fetele nu doar că se adăposteau, dar se şi rugau, pentru a fi ferite de orice fel de rău.

 

 

 

 

Zânele trăiesc şi astăzi, prin legendele care circulă în zonă

 

 

 

 

Pe teritoriul comunei Cămărzana, aceste locuri de ascunziş sunt numeroase, şi urmează să fie puse în valoare, de conducerea unităţii administrativ-teritoriale, după cum au menţionat chiar reprezentanţii săi. Aceste legende conţin informaţii reale şi preţioase despre istoria celor două localităţi, motiv pentru care Dealul Copârce atrage anual mii şi chiar zeci de mii de turişti.

 

Ideea de a pune în valoare toate legendele care circulă în acest spaţiu este una bine venită şi aplaudată de toţi localnicii care îşi doresc să construiască şi să investească în zonă, pentru a putea avea venituri rezultate din cazarea turiştilor.

 

Apoi, acest loc mai este vizitat şi pentru construcţia din lemn denumită simbolic “Poarta Zânelor”. Nici nu este de mirare, pentru că a fost ridicată în cea mai pitorească zonă din nord-vestul ţării. Frumuseţea peisajului nu este egalată de nicio altă comuna din judeţ, iar flora şi fauna contribuie din plin la acest lucru.

 

Foarte mulţi locuitori din comunele apropiate vin după ciuperci, în cele două sezoane, când se găsesc prin pădurile locale din abundenţă. Plimbări se mai fac şi cu ATV-urile, însă doar în anumite condiţii şi pe anumite trasee, unde nu se provoacă deranj şi gălăgie sătenilor.

 

 

 

 

În curând se va finaliza şi reabilitarea drumului dinspre centrul Cămărzănii către Poarta Zânelor

 

 

 

 

Date fiind aceste puncte atractive ale zonei Copârce, cei care au cumpărat sau au deţinut terenuri în zona au construit cabane, pentru uz propriu, dar şi pentru a le închiria turiştilor. De remarcat este faptul că urmează să se mai construiască cel puţin 4 -5 cabane, care sunt în curs de a fi ridicate, sau care urmează să fie zidite.

 

Soţii Ana şi Ion Cicio invită frecvent cunoştinţele şi prietenii la petreceri, la cabana proprie

 

De exemplu, soţii Ana şi Ion Cicio deţin prima cabană din lemn ridicată aici şi fie o oferă spre închiriere, fie o utilizează în scop propriu, pentru petreceri şi alte evenimente în familie.

 

Cert este că toate aceste construcţii au nevoie şi de căi de acces. În acest sens, trebuie remarcată şi implicarea celor două primării, Turţ şi Cămărzana, care au depus proiecte în sprijinul populaţiei locuitoare. Este vorba despre drumurile dinspre centrele de comune, către Poarta Zânelor. Comuna Turţ a finalizat deja proiectul, drumul de acces fiind unul unul cât de poate de bine realizat şi de uşor de parcurs.

 

Urmează ca Primăria Cămărzana să se ocupe de acest aspect, cât de curând, interes pentru finalizarea lucrărilor existând atât din partea primarului Florin Ionici, cât şi din partea localnicilor, care îşi doresc să poată ajunge cât mai uşor la proprietăţile personale din zona Copârce.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with