Image 1
Image 2

MECANISM DE SOLIDARITATE

Deficitul critic de medicamente din UE în atenția EMA

Statele care întâmpină greutăți majore în aprovizionarea cu medicamente vor putea apela la mecanismul de solidaritate creat de Grupul de coordonare a deficitului de medicamente din cadrul  Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Instituția a publicat detaliile noului mecanism de solidaritate care va permite statelor membre să se sprijine reciproc în fața unui deficit critic de medicamente.

 

Mecanismul de solidaritate se bazează pe o schemă informală creată în timpul COVID-19 și va permite oricărui stat membru care se confruntă cu o lipsă critică care a fost trimisă la MSSG (Grupul executiv de conducere privind stocurile și siguranța produselor medicamentoase) să solicite asistență de la alte state membre pentru obținerea de stocuri de medicamente.

 

Acest mecanism poate fi utilizat numai în condiții foarte limitate. De altfel, sistemul a fost dezvoltat ca ultimă soluție pentru statele membre, după ce acestea au epuizat toate celelalte posibilități.

 

Mecanismul de solidaritate completează o serie de acțiuni pe care MSSG le poate întreprinde pentru a aborda deficitele critice din UE. Setul de instrumente include recomandări pentru monitorizarea cererii și ofertei, o abordare care a fost utilizată pentru a aborda deficitul critic de antibiotice, pe scară largă, în sezonul de toamnă și iarnă din 2022/2023.

 

Setul de instrumente oferă, de asemenea, îndrumări privind interacțiunile cu deținătorii de autorizații de punere pe piață și producătorii pentru a crește și redistribui stocurile existente și punerea în aplicare a flexibilităților de reglementare, cum ar fi furnizarea excepțională a anumitor medicamente care ar putea să nu fie autorizate într-un anumit stat membru al UE, sau scutiri totale sau parțiale de la anumite cerințe de etichetare și ambalare pentru medicamente.

 

Cele două documente publicate recent  fac parte dintr-un set clar de acțiuni  pe care Comisia Europeană  le-a luat pentru a proteja Europa împotriva lipsei de medicamente în viitor.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with