Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

PARADOX BANCAR

Deși restrâng oferta de credite, băncile din Europa vor să se extindă

Cu toate că oferta de credite a băncilor se restrânge, băncile caută să se extindă, în contextul îngrijorărilor legate de rentabilitate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Așa arată sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est în 2023 realizat de Banca Europeană de Investiţii, conform unui comunicat al instituţiei.

 

Sondajul efectuat de instituţia financiară internaţională pentru a doua jumătate a anului 2023 evidenţiază continuarea tendinţei de restrângere a ofertei de credite în regiune. Se previzionează că oferta de credite va rămâne slabă sau neutră în aproape toate ţările (cu excepţia Albaniei). Cu toate acestea, se prevede că deficitul mare dintre cerere şi ofertă din ultimii ani (când cererea a fost rezilientă, dar oferta s-a restrâns) se va diminua.

 

Cererea de credite din partea clienţilor băncilor a rămas rezilientă şi se aşteaptă o uşoară îmbunătăţire a acesteia. Investiţiile fixe şi comerţul cu amănuntul, în special piaţa imobiliară de locuinţe, au contribuit negativ, dar se aşteaptă ca investiţiile fixe să se reia în perioada următoare. În ciuda previziunilor negative anterioare, calitatea creditelor s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni. Cu toate acestea, dată fiind perspectiva economică mai slabă şi ratele de dobânzi mai ridicate, băncile se aşteaptă din nou la o majorare a împrumuturilor neperformante în următoarele şase luni.

 

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de bănci îşi exprimă intenţia de a-şi extinde selectiv operaţiunile în regiune (50%, în creştere de la 45% la sondajul precedent) sau de a-şi menţine nivelul operaţiunilor. Cele mai multe filiale regionale au o rentabilitate mai mare decât întregul grup în ceea ce priveşte randamentul activelor şi randamentul capitalurilor proprii, în special în Republica Cehă, Kosovo şi Macedonia de Nord. Totuşi viziunea acestora referitoare la rentabilitate s-a deteriorat semnificativ faţă de ultimul sondaj, peste 50% dintre bănci semnalând acum o rentabilitate mai mică în diferite ţări (Albania, Croaţia, Ungaria, Polonia şi România) faţă de operaţiunile la nivel de grup.

 

“Concluziile sondajului indică faptul că restrângerea ofertei de credit, începută în 2022 din cauza războiului din Ucraina, a inflaţiei, a ratelor mai ridicate şi a încetinirii economice, este încă în desfăşurare. Toate segmentele sectorului de afaceri au fost afectate de oferta mai restrânsă, în special întreprinderile mici şi mijlocii”, a declarat vicepreşedintele BEI Kyriacos Kakouris.

 

Sondajul, desfăşurat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) în colaborare cu bănci locale şi internaţionale, oferă informaţii valoroase despre activităţile bancare transfrontaliere, factorii determinanţi ai creşterii creditului şi aşteptările pieţei.

 

“Sondajul este un instrument vital pentru monitorizarea tendinţelor din sectorul bancar, precum şi a factorilor care influenţează standardele şi condiţiile de creditare din regiunea Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est. Ne ajută să înţelegem cu ce provocări se confruntă băncile şi ne oferă informaţii valoroase despre nevoile de finanţare ale companiilor şi gospodăriilor. Constatările vor contribui la formularea unei politici şi luarea unor decizii în cunoştinţă de cauză”, a comentat Debora Revoltella, economist şef în cadrul BEI.

 

CITEȘTE ȘI:

Cei care s-au împrumutat la banci nu vor avea rate mai mari

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS ORDIN DE MINISTRU

Salariile din Finanțe, ANAF și Vămi au crescut

Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23% după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin în acest sens, au declarat pentru Economedia.ro surse oficiale.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now