Image 1
Image 2

DIETĂ

Dieta este un factor fundamental în geneza cancerului de sân

Dieta este un factor fundamental în geneza  cancerului de sân
Sânii înseamnă foarte mult pentru o femeie: de la organ ce întreține viața bebelușului ei până la parte a corpului asociată cu cancerul și moartea, precum și simbol al feminității și al atracției sexuale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea sunt motive mai mult decât suficiente pentru a acorda o atenție specială acestei părți delicate a corpului.

 

Profilaxia cancerului de sân

 

Din întregul corp feminin, celulele mamare prezintă cea mai mare probabilitate de degenerare și transformare în celule canceroase. De altfel, datele statistice sunt relevante: numărul bolnavilor de cancer din România este de aproximativ 500000, cea mai comună formă întâlnită fiind cancerul de sân.

 

 

 

Din studiile epidemiologice realizate se observă că frecvența cancerului de sân variază mult în funcție de țară și rasa persoanei. De exemplu, s-a observat că în zonele urbane din Finlanda, riscul este de cinci ori mai mare decât în zonele rurale din Japonia. Una din cauzele avute în vedere cu privire la aceste diferențe este consumul de fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt hormoni de origine vegetală cu similitudine chimică și acțiune asemănătoare cu a estrogenilor umani, care se pot uni cu receptorii de estrogeni ai femeilor, reducând astfel riscul de cancer mamar. Ei bine, excretarea fitoestrogenilor prin urină (ceea ce ne dă o idee despre cantitatea consumată prin alimentație) este de până la de o mie de ori mai mare la populația rurală japoneză decât la populația din zonele urbane ale Finlandei.

 

 

Alimentația vegetariană este un obicei de maximă importanță în prevenirea și controlul cancerului mamar, evidențiindu-se în special produsele pe bază de soia. Într-un studiu cu privire la femeile tinere din China, s-a observat că cele care consumă mai puțină carne și mai multe alimente pe bază de soia prezentau un risc de până la de trei ori mai mic de a face cancer mamar. Această diferență se poate explica prin conținutul foarte ridicat de fitoestrogeni al acestei legume deosebit de interesante.

 

 

Totuși, efectul antitumoral prezentat de soia poate fi corelat și cu prezența unor enzime numite și “inhibitori de proteaze”, care inhibă capacitatea de extindere a tumorii maligne. Trebuie menționat că “inhibitorii de proteaze” sunt prezenți în majoritatea alimentelor de origine vegetală.

 

 

 

Calitatea și cantitatea grăsimilor pe care le consumăm este de importanță vitală. Consumul de margarine, grăsimi parțial hidrogenate (adică procesate industrial) și excesul de grăsime animală, de obicei de calitate îndoielnică, provoacă o slăbire a sistemului imunitar, care favorizează dezvoltarea cancerului, mai ales în organele deosebit de bogate în grăsimi, cum sunt sânii.

 

Factori generali de risc

 

Se estimează că 5% din toate cancerele de sân sunt legate de o modificare ereditară a două gene, care sunt responsabile de stoparea creșterii celulelor.

 

 

Apoi, terapia de substituție hormonală efectuată în general după menopauză, sub formă de plasturi, crește riscul de cancer de sân. Administrarea de contraceptive pe cale orală (pilule) timp îndelungat crește de asemenea, riscul de cancer de sân, chiar dacă într-o măsură mai mică decât hormonii pentru menopauză.

 

 

Consumat chiar și în doze mici, acceptabile din punct de vedere social, alcoolul crește riscul de cancer. S-a arătat că la fiecare jumătate de pahar de vin consumat pe zi, riscul de cancer de sân crește cu 7%. Femeile care consumă 2-3 pahare de vin pe zi (ceea ce se consideră doză moderată) prezintă un risc cu 32% mai mare de cancer de sân decât cele care nu beau.

Femeile a căror greutate corporală depășește 82 de kilograme prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer de sân, în comparație cu femeile a căror greutate este mai mică decât 59 de kilograme.

Expunerea la radiațiile ionizante, cum ar fi radioterapia folosită în tratarea acneei, a hipertrofiei timusului sau a limfomului Hodgkin reprezintă un factor de risc. Riscul este și mai mare dacă expunerea la radiații are loc înainte de 20 de ani. S-a demonstrat că patru ore de exerciții aerobice pe săptămână reduc riscul de cancer de sân cu 40%.

De-a lungul vieții, o femeie este expusă la estrogenii produși de propriiile ovare. ~n special, în perioada sarcinii, producția de estrogen în ovare se diminuează. Cu cât o femeie are mai multe sarcini, cu atât scade riscul. ~n plus, s-a arătat că o primă sarcină dusă la termen înainte de vârsta de 20 de ani reduce probabilitatea apariției unui cancer de sân înainte de menopauză.

Este bine demonstrată astăzi existența unei conexiuni între cancerul de sân și anumite tipuri de alimentație, precum cea bogată în grăsimi și carne.

 

Recomandări alimentare

 

În 1957, cercetătorii Armstrong și Doll din Statele Unite au arătat statistic, pentru prima dată, că există o legătură între alimentație și cancerul de sân. Cu cât este mai mare consumul de carne și grăsime animală, cu atât este mai mare riscul de cancer de sân. Anumite tipuri de carne cresc și mai mult riscul de cancer de sân hormono-dependent. Astfel, carnea procesată (șunca și cârnații) cresc riscul de cancer de sân de 2,34 ori, carnea de porc de 1,81 ori, hamburgherii de 1,71 ori, iar hot dogul de 1,43 ori. Una din cauzele asocierii dintre consumul de carne și cancerul de sân poate fi faptul că, de obicei, carnea are reziduuri de hormoni folosiți la îngrășarea animalelor.

 

 

Un studiu publicat în periodicul Institutului pentru Studierea Cancerului din Statele Unite a arătat că femeile care au în dietă suficiente legume cu conținut ridicat de betacaroten prezintă un risc scăzut de apariție a anumitor forme de cancer mamar. Așadar, doamnelor și domnișoarelor, consumați cât mai des: cartofi dulci, morcovi, dovleac și vegetale cu frunze verzi.

 

 

Rodia cu gustul ei delicios este recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce sănătății și în special fertilității, de secole. S-a demonstrat capacitatea sa de a inhiba dezvoltarea unui hormon de care este dependent cancerul de sân. Potrivit studiilor, acidul elagic prezent în rodie ajută la protejarea împotriva apariției cancerului de sân prin suprimarea producției de estrogeni. Cercetătorii ne recomandă să consumăm mai des rodii. Sunt și alte fructe/semințe cu efect similar< căpșunile, zmeura, afinele, dar și nucile, în special nucile pecan, foarte bogate în acid elagic.

 

 

Sunt menționate și ciupercile în lupta împotriva cancerului de sân. Conform unui studiu, riscul apariției cancerului de sân a scăzut dramatic la femeile care combinau o dietă bogată în ciuperci cu un consum regulat de ceai verde.

 

 

Se recomandă creșterea consumului de avocado și ulei de măsline, datorită efectului benefic al acizilor grași mononesaturați. Multe studii confirmă rolul protector pe care îl au soia și produsele din soia în lupta împotriva cancerului de sân, în special dacă sunt consumate în timpul adolescenței.

 

 

În ultimele decenii, mass-media a promovat un model de frumusețe feminină care constă într-un corp zvelt, cu sâni mari și fermi. Există femei care, din cauza constituției fizice, nu pot atinge acest tipar de frumusețe, nici măcar cu ajutorul chirurgiei plastice. ~n loc să se descurajeze și să se deprime, aceste femei ar trebui să aibă în vedere sănătatea generală, care are la bază o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos, precum și o atitudine pozitivă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with