Image 1
Image 2

APEL CĂTRE SĂTMĂRENI

Direcţia de Asistenţă Socială roagă cetăţenii să anunţe cazurile în care este nevoie de intervenţie

Adrian Balaj, directorul DAS Satu Mare
Direcţia de Asistenţă Socială, în subordonarea căreia se află şi Centrul Social de Urgenţă pentru Adulţi se implică în derularea unor proiecte menite a-i sprijini pe cei aflaţi în nevoie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Instituţia are parte de sprijinul organizaţiilor nonguvernamentale, dar şi al sătmărenilor cu suflet, care contribuie la diminuarea numărului de cazuri al oamenilor fără adăpost, loc de muncă sau care şi-au părăsit familiile, din varii motive.

În prezent, în Centrul Social de Urgenţă pentru Adulţi se află 55 de persoane, 60% fiind persoane vârstnice, cu dizabilităţi sau pensie de boală, 30% sunt persoane apte de muncă, din care 10% lucrează, iar celelalte sunt în căutarea unui loc de muncă şi 10% sunt persoane cu probleme de dependenţă sau afecţiuni psihice, fără venituri.
Prin activităţile de zi cu zi, beneficiarii învaţă să ducă o viaţă independentă, să se descurce singuri atâta din punct de vedere financiar, cât şi emoţional. Asistenţii sociali îi ajută să dobândească deprinderi uzuale, cum ar fi gătitul, grădinăritul, dar şi diferite meşteşuguri, respectiv cum să obţină şi să păstreze un loc de muncă, pentru reintegrare socială şi profesională.
Acestora li se adaugă diferite acţiuni şi activităti specifice, cum ar fi: oferirea de adăpost pe timp de noapte, de până la 12 luni, pentru persoanele adulte care nu au locuinţă; servicii de cazare pentru mamele şi copiii care au devenit victime ale abuzului fizic; asigurarea de materiale de igienă personală; deparazitare, dacă este cazul; oferirea de îmbrăcăminte şi lenjerie de pat curate; asigurarea a două mese pe zi cu respectarea normelor aprobate de Ministerul Sănătăţii şi a practicilor legate de siguranţa alimentelor; dezvoltarea de abilităţi deprinderi de comunicare, relaţionare, activităţi de motivare a beneficiarilor spre schimbare, spre depăşirea situaţiei de dificultate în care se află cu scopul reinserţiei sociale; obţinerea de acte de identitate; consiliere psihologică (individuală şi de grup), cu scopul optimizarii echilibrului psihoemoţional; informare despre existenţa cursurilor de calificare şi reconversie profesională puse la dispoziţie de AJOFM sau de alte instituţii de profil; consiliere pentru motivarea, formarea abilităţilor de căutarea/păstrarea unui loc de muncă şi multe altele.
Sunt foarte multe facilităţi pe care instituţia le poate oferi oamenilor aflaţi în situaţii de dificultate, însă nu toţi ştiu că pot să beneficieze de astfel de servicii. Drept urmare, sătmărenii care ajung la astfel de informaţii şi au cunoştinţă de cazuri în care este necesară intervenţia Direcţiei de Asistenţă Socială sunt rugaţi să ia legătura cu reprezentanţii instituţiei, spre soluţionarea situaţiilor dificile de viaţă cu care se confruntă oamenii străzii, dar nu numai.
Pot fi ajutate şi mamele, respectiv copiii care au devenit victime ale violenţei domestice. Numărul de telefon la care sătmărenii pot suna este 0 261.768.830 sau se pot adresa direct la sediul instituţiei, situat pe strada Ilişeşti, nr. 4.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with