Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doamna corupției românești

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Inevitabilul s-a produs. Fosta doamnă a politicii românești, vedeta guvernelor PDL a fost luată de pe stradă și dusă la DNA. Audiată în dosarul Microsoft, dar implicată și în dosarul retrocedărilor ilegale, din cel mai bun produs al școlii politice patronate de Traian Băsescu, a ajuns simbolul corupției. Vestimentația provocatoare, gențile de firmă, foarte scumpe, pantofii-cui, dar și decolteurile adânci, au atras atenția opiniei publice asupra ei.

Adversarii ei, în special posturile de televiziune ale lui Dan Voiculescu, au transformat un om politic oarecare într-un VIP cu multe fațete negative.
Cel mai influent ministru din Guvernul Boc, admirată și temută de liderii locali ai PDL, ministra Dezvoltării Regionale a avut pe mână cel mai consistent buget dintre toate ministerele.

La ușa ei au bătut autoritățile locale pentru a cerși bani. Influența ei se întindea însă și asupra altor instituții, urcând până la cel mai înalt nivel, la președinție. Puterea este trecătoare. Alternanța la guvernare învârte roata norocului, astfel încât celor care au fost sus o perioadă le vine rândul să coboare nu numai printre muritorii de rând, ci și printre infractorii de rând.

Privind în urmă la ce a fost și la ce este azi, începi să înțelegi de ce o mână de oameni au acceptat să șteargă numele PDL de pe fața pământului. Vasile Blaga și pedeliștii care au rămas alături de el după ce a preluat conducerea PDL au stat, au analizat cam ce afaceri s-au învârtit în timpul guvernării portocalii și au ajuns la concluzia că nu mai trebuie să se identifice cu partidul lui Băsescu, Udrea și Boc.

Auzind acum cifrele astronomice sustrase din avuția țării îi dai dreptate lui Vasile Blaga. Era de datoria lui să renunțe la numele de rău augur pentru țară. Dar așa cum se mai află simpatizanți ai PCR, se vor găsi nostalgici care să deplângă dispariția PDL. Ce să spunem, să le fie detenția ușoară celor care au jecmănit țara sub înalta protecție a patronilor spirituali ai PDL, Elena Udrea și Traian Băsescu.

Simpla audiere la DNA nu face din Elena Udrea o infractoare. Sistemul judiciar românesc are ciudățeniile lui. Sunt fapte reprobabile de notorietate despre care DNA și SRI par să nu fi auzit niciodată. Apar dosare despre care nu se știa absolut deloc. Rezultatele anchetelor urmează un drum sinuos.

Deciziile finale nu se comentează, însă deseori par a fi total lipsite de obiectivitate. Pușcăriile sunt pline de nevinovați, iar numărul infractorilor de afară îl depășește de zeci de ori pe cel al celor de după gratii. Dincolo de astfel de speculații, este sigur că trăim într-o lume în care dreptatea este mereu un animal rănit.

Revenind la dosarele de corupție care rețin întreaga atenție a opiniei publice, ținând seama că principalii suspecți sunt oameni politici, putem afirma cu certitudine că avem de-a face cu dosare politice. Însă nu în sensul dat de politicieni. Nu este vorba despre răzbunări politice.

Pur și simplu a dispărut marele protector și instituțiile statului își fac datoria. Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, declara că în cazul Udrea este vorba despre un dosar mai vechi la care lucra DNA. Se înțelege că acest dosar era ținut la sertar, la fel ca multe altele.

Deși era previzibilă, vestea că Elena Udrea a fost luată de DNA a șocat. Încă părea o persoană intangibilă. Ce reacție o fi avut Traian Băsescu? Dacă nu mai mult, o slăbiciune a avut pentru cea care a avut toate datele să ajungă Doamna politicii românești. A sfârșit prin a ajunge doamna corupției românești. Nicio femeie din România nu a avut șansa să învârtă atâția bani, mai exact vreo patru miliarde de euro la minister și nu se știe câte milioane de euro în nume personal. Este o performanță pentru o blondă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Manevre post electorale

Încet, încet candidații pentru Parlamentul European încep să revină în prim-planul campaniei electorale.