Image 1
Image 2

DUMINICA FLORIILOR

Duminica Floriilor 2024: Tradiții vechi și reguli de respectat

Pregătiri pentru Duminica Floriilor
Duminica Floriilor 2024, marcată pe 28 aprilie, este o zi sfântă plină de tradiții, în care creștinii ortodocși sunt îndemnați să evite spălarea părului, consumul excesiv de alcool și munca fizică, pentru a păstra sacralitatea acestei sărbători.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Duminica de Florii este o sărbătoare de o importanță deosebită în calendarul creștin ortodox, marcând intrarea triumfală a lui Hristos în Ierusalim. Această zi, care precede săptămâna Patimilor și Sfânta Înviere, este plină de tradiții și obiceiuri, unele dintre ele menite să aducă protecție și binecuvântare. Totuși, există și anumite lucruri pe care tradiția spune că nu ar trebui să le facem în această zi specială.

 

 

 

Interdicții specifice în Duminica Floriilor:

Evitarea spălării părului: Se crede că spălarea capului în această zi poate duce la încărunțire prematură. Dacă este absolut necesar, se recomandă utilizarea apei sfințite și descântate.
Consumul moderat de alcool și evitarea petrecerilor gălăgioase: Este o zi de reculegere și de pregătire spirituală pentru săptămâna ce urmează, astfel că excesele sunt de evitat.
Interzicerea vopsirii părului: Într-o zi atât de sfântă, modificarea înfățișării personale este considerată nepotrivită.
Abținerea de la munci fizice: Munca grea este interzisă pentru a păstra caracterul sacru al zilei.

 

 

 

Tradiții și obiceiuri păstrate:

Plantați pomi: Se spune că plantarea de arbori înainte de această sărbătoare aduce binecuvântări asupra casei și familiei.
Aprinderea mâțișorilor și afumarea casei: Această practică este menită să protejeze locuința de fulgere și alte calamități naturale.
Consumul de pește: De Florii, este dezlegare la pește, acesta fiind prezent tradițional pe mesele românilor după perioada lungă de post.

 

 

Aceste tradiții nu doar că marchează respectul și venerația față de momentele semnificative din viața lui Iisus, dar contribuie și la consolidarea legăturilor comunitare și a identității culturale. Duminica de Florii rămâne un prilej de reflecție și de reînnoire spirituală, pregătind credincioșii pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sighetu Marmației

Sfânta Liturghie de hram la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului locaşului de închinare, paroh Pr. Dan Ioan Sidău.