Image 1
Image 2

STRATEGIE ELECTORALĂ

După toate sondajele, PSD se va clasa pe primul loc la toate alegerile

"Vrem să câștigăm toate cele patru rânduri de alegeri”, spune Nicolae Ciucă. Greșit spus. Viitoarele alegeri nu le poate câștiga nicio formațiune politică existentă acum pe scena politică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Corect spus este care dintre partide se va clasa pe primul loc. Și aici nu există niciun dubiu. Indiferent de evoluția viitoare a scenei politice se profilează un clasament al partidelor la toate cele patru rânduri de alegeri.
Potrivit tuturor sondajelor, PSD se va clasa pe primul loc la toate alegerile. Excepții vor fi în trei sau patru județe din țară: Harghita, Covasna, Târgu Mureș și Satu Mare.
Pe cititorii ziarului și site-ului Infortmația Zilei îi interesează alegerile din județul Satu Mare și municipiul Satu Mare.

 

De opt ani alegerile pentru Consiliul Județean și Consiliul Municipal Satu Mare, precum și funcțiile de președinte al CJ și de primar al municipiului reședință de județ sunt câștigate de candidații UDMR.
Cu toate că raportul etnic dintre români și maghiari este net favorabil românilor, alegerile sunt câștigate de UDMR. Explicația este simplă. Maghiarii votează în bloc candidații maghiari, în timp ce voturile alegătorilor români se distribuie la o sumedenie de partide așa-zise românești. Pot fi cercetate datele de la alegerile din 2016 și 2020.

 

De asemenea se pot verifica rezultatele de la alegerile din 2012. Atâta vreme cât primarii și președinții de consilii județene sunt aleși dintr-un singur tur de scrutin această situație nu se poate schimba în localitățile și județele în care populația maghiară trece de 30%.

 

Discuții pe tema unei alianțe între partidele mari românești, înt special între PSD, PNL și USR se poartă și s-au purtat încă dinaintea alegerilor locale din 2020.
Orice s-ar spune, există o frustare a românilor sătmăreni. Pe de altă parte, nu se poate trece cu vederea atitudinea uneori arogantă a celor care câștigă alegerile locale.

 

O frustrare de data aceasta a maghiarilor a existat și după alegerile din 2012 când funcția de primar al municpiului Satu Mare și funcția de președinte al consiliului județean a fost câștigată de USL.
Drept urmare PSD și PNL și-au rezervat toate funcțiile de reprezentare oarecum simbolică de viceprimari și vicepreședinți CJ. Atitudinea primarului Dorel Coica și a președintelui CJ Adrian Ștef nu a fost mai puțin arogantă decât este a următorilor câștigători, respectiv Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba. Că UDMR a acordat funcțiile de adjuncți unor reperezentanți PNL și PSD este un simplu gest cu valoare de simbol. Viceprimarii și vicepreșenții sunt doar de decor.

 

Potrivit unui sondaj realizat de Informația Zilei numele viceprimarilor municipiului Satu Mare și numele vicepreședinților consiliului județean este cunoscut de doar 1,5% dintre cetățenii cu drept de vot.
Operatorii sondajului realizat față-n față au arătat și fotografiile subiecților.
Din 1317 de persoane niciuna nu a recunoscut identitatea celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău sau a viceprimăriței Cristina Tămă;an Ilieș, iar viceprimarul Adelin Ghiarfaș a fost recunoscut de 28 de persoane din 1317.
Interesante sunt reacțiile unor cetățeni la vederea fotografiilor, de la întrebarea dacă au dispărut la “V-au furat ceva?”

 

Aceasta este situația pe teren. Se știe că funcțiile de adjuncți sunt oferite PNL și PSD în urma unor negocieri politice. Tocmai pentru că erau doar simpli figuranți în arhitectura politică a județului, respectiv a municpiului Satu Mare, Adrian Cozma a retras reprezentanții PNL din funcțiile respective. Adelin Ghiarfaș a refuzat să plece și s-a judecat vreo doi ani cu PNL, dar a câștigat. El va candida la viitoarele alegeri pentru a rupe ceva din voturile românilor.

 

Aceste discuții au loc în sediile partidelor, pe stradă, acasă, dar deloc în presă. De ce? Ca să nu pară că românii se coalizează împotriva ungurilor. Asta este, de fapt, una din armele electorale ale UDMR. Principala acuzație: alianța anti-maghiară.

 

Așa stând lucrurile este chiar ridicolă afirmația candidaților PSD, PNL, USR, mai nou și AUR, că reprezentanții lor vor câștiga cele două funcții executive. Pentru că și-a luat un angajament președintele organizației județene PNL, Adrian Albu, a plătit cu funcția în urma alegerilor din 2020.

 

Așa cum este foarte posibil să-și piardă funcțiile și actualii președinți ai organizațiilor județene, respectiv Adrian Cozma și Mircea Govor. Nu și Radu Panait pentru că USR nu are ambiția de a câștiga alegerile la Satu Mare.
Mai mult decât atât: când alegătorii români văd șase, șapte, zece oferte de primari și președinți de consiliu județean nu se duc la vot. De ce să pui ștampila pe un vot necâștigător?

Citește și:

Alegeri locale 2020 Satu Mare: Câte primării a câştigat fiecare partid?

Citește și:
Județul Satu Mare, alegerile în cifre

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with