Image 1
Image 2

CE AR TREBUI SĂ ȘTIM

Schimbarea orei de vară în 2024

Schimbarea orei de vară în 2024
În 1932, România a adoptat ora de vară pentru prima dată, urmând să renunțe temporar la această practică în 1941, iar mai târziu, în 1997, să stabilească oficial ora de vară în conformitate cu Convenția fusurilor orare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În curând, va avea loc schimbarea orei de vară în 2024, o dată ce marchează ajustarea ceasurilor cu 60 de minute înainte. Comisia Europeană a emis anunțul privind posibila renunțare la această practică, iar România încă își definește poziția în acest sens.

Cu toate că pentru mulți această schimbare înseamnă doar o oră pierdută din somn, momentul este deosebit de semnificativ pentru că marchează începutul perioadei cu mai multă lumină naturală pe parcursul zilei. În acest an, trecerea la ora de vară va avea loc în noaptea de 30 spre 31 martie, atunci când ceasurile vor fi avansate de la 3:00 la 4:00, determinând astfel cea mai scurtă zi a anului, duminica de 31 martie, cu doar 23 de ore de lumină naturală.

Această practică, de ajustare a orei de vară, este în concordanță cu standardele europene și este adoptată în majoritatea țărilor europene, cu excepția unora precum Islanda, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Turcia și Rusia.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea eliminării schimbării sezoniere a orei începând cu 2021, însă România nu a decis încă asupra acestui aspect.

Istoricul trecerii României la ora de vară evidențiază că prima trecere s-a făcut în 1932, renunțându-se la această practică în 1941, iar Convenția fusurilor orare a fost semnată în 1979. Din 1997, în conformitate cu Ordonanța nr. 20, se stabilește oficial ora de vară, decalată cu o oră înainte față de ora Europei Orientale, aplicată din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with