Image 1
Image 2

EDUCAŢIE: Rezultatele discuţiei dintre sindicatele profesorilor şi premierul Ciolacu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Miting profesori SM

Liderii sindicatelor din Educaţie au avut o întâlnire luni, la ora 14.15, la Guvern, cu premierul Ciolacu pentru a discuta pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Înainte de a intra la discuţii, liderul FSE, Marius Nistor anunţa că vrea să ştie în ce stadiu este Legea salarizării unitare care trebuia să intre în Parlament la 1 septembrie şi cum vor afecta sistemul de învăţământ, noile măsuri fiscale. Informarea emisă după întâlnire de liderii sindicali ai FSLI şi FSE nu face nici o referire la legea salarizării unitare şi la stadiul în care se află acum. Documentul semnat de liderii celor două federaţii menţionează că “se încearcă rezolvarea cât mai rapidă a problemei majorării salariilor personalului care ocupă funcţiile didactice de conducere şi funcţiile didactice auxiliare de conducere, conform propunerilor federaţiilor sindicale”. Sursele Edupedu.ro susţin că ar fi vorba despre o creştere de salarii pentru directori şi contabili-şefi, plus secretari-şefi mai devreme decât cea prevăzută la 1 ianuarie 2024.

La discuţii au participat liderii sindicatelor FSLI şi FSE, ministrul Educaţiei, viceprim-ministru Marian Neacşu şi secretarul de stat Gigel Paraschiv, însă nici Ministerul Educaţiei şi nici Guvernul nu au transmis vreun comunicat de presă sau vreun mesaj public la finalul discuţiilor.

Pe 19 august, Anton Hadăr, liderul federaţiei sindicale „Alma Mater” remarca faptul că nu exista un draft cumulat al legii salarizării şi că reprezentanţii sindicali nu s-au întâlnit niciodată pe salarizare cu noua ministră a Muncii. De altfel, Ministra muncii, Simona Bucura Oprescu a anunţat pe pagina sa de Facebook discuţiile legate de legea salarizării pe care le-a avut cu diverse ramuri din sistemul bugetar, dar cu cei din Învăţământ nu s-a întâlnit.

Liderii de sindicat din Educaţie care s-au întâlnit azi la Guvern cu premierul, ministra Educaţiei şi alţi doi reprezentanţi ai Guvernului, au emis o scurtă informare în care nu se face nici o referire la Legea salarizării unitare, subiectul principal pentru care federaţiile sindicale din învăţământ ceruseră întâlnirea. Nici un cuvânt despre stadiul în care se află legea salarizării, în condiţiile care trebuia să fie în Parlament la 1 septembrie pentru dezbateri.

Cei doi lideri de sindicat anunţă în informarea către membri că li s-a promis că majorarea salariilor personalului didactic, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din sistemul de învăţământ de stat, de la data de 1 ianuarie 2024, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023, va fi acordată.

În informare nu se menţionează nimic despre cum vor fi afectate unităţile de învăţământ după noile măsuri fiscale. Anterior întâlnirii de la Guvern, liderul FSE, Marius Nistor spunea că “măsurile fiscale, aşa cum sunt vehiculate în presă, vor face ca învăţământul preuniversitar să intre în colaps. (…) Ne întâlnim pentru a vedea exact care este stadiul de îndeplinire al angajamentelor asumate de către majoritatea parlamentară şi de către Guvernul României. Nu contează că s-a schimbat un premier şi că s-a liniştit, pentru că actualul premier a fost parte activă la negocierile purtate în perioada grevei, şi a vedea cum arată proiectul legii unitare de salarizare, care este în stadiu de realizare, pentru că în luna septembrie trebuie să intre în dezbatere parlamentară. Sigur, nu numai acest lucru: ne interesează şi pe noi cum noile măsuri fiscale care urmează să fie adoptate prin asumarea răspunderii guvernamentale afectează sau nu afectează finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi buna funcţionare a unităţilor la învăţământ preuniversitar. Sunt mai multe aspecte pe care vrem să le discutăm astăzi cu primul ministru şi să primim nişte răspunsuri cât se poate de clare”, a spus Nistor înainte de întâlnirea cu premierul Ciolacu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns