Image 1
Image 2

PROMISIUNE

Elevii navetiști vor primi înapoi banii pentru abonemente

Elevii care au plătit cu banii lor până acum abonamente pentru transportul spre școală, pentru că în localitatea lor nu este transport public, vor primi înapoi sumele forfetare calculate ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. de Consiliul județean, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Mai exact, ei vor primi sumele forfetare de care ar fi trebuit să beneficieze din septembrie, de când a început anul școlar. Nu se precizează în document dacă va fi nevoie ca elevii să dovedească în vreun fel faptul că au plătit abonamentul din bani proprii. Ligia Deca spunea în urmă cu o lună, pe 19 octombrie, că elevii navetiști din județele unde nu există transport public sau transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală vor primi sume forfetare.

 

Edupedu.ro a scris că în județul Constanța, de exemplu, elevii au plătit cel puțin în prima lună transportul, pentru că școlile nu găseau transportatorii din lista trimisă de Consiliul județean.

 

Elevii care timp de 3 luni de când a început anul școlar au fost nevoiți să-și achite din banii lor sau ai părinților, abonamente pentru transport, vor primi înapoi sumele forfetare de care ar fi trebuit să beneficieze, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, pus în dezbatere publică pe 17 noiembrie.

 

La articolul 4, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: (11) Plata sumelor forfetare de care nu au beneficiat elevii, prevăzută la art. 83 alin.(8) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, se face în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii consiliului județean, prin care s-a aprobat valoarea unitară lei/km.

 

Elevii aflați în situația în care Ministerul nu le-a plătit transportul au plătit cel puțin 2 luni abonamentul, și cel mai probabil vor mai plăti și pe luna noiembrie, la început de decembrie, pentru că proiectul de HG care îi cuprinde pe acești elevi pentru a primi transport gratuit, e abia pus în dezbatere publică.

 

Mai exact, este vorba despre elevii care locuiesc în județele unde Consiliile județene nu au încheiate contracte cu transportatori, motiv pentru care operatorii de transport nu pot deconta banii prin bugetul Ministerului Educației. Situația nu se regăsește în legea educației sau în metodologie, dar este acum prevăzută în proiectul de HG.

 

Sunt 13 județe în această situație, unde elevii care locuiesc în altă localitate decât cea de domiciliu nu au putut primi transport gratuit, scrie în proiect.

 

Potrivit documentului, elevii vor primi înapoi sumele forfetare, care urmează să fie calculate astfel: 6. Articolul 4, după alineatul (5) se introduc 8 noi alineate, alineatele (5^1) – (5^8) cu următorul cuprins: (5^1) Valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare se stabilește anual de către consiliul județean ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevăzute în fișele de fundamentare ale tarifelor în vigoare, aferente tuturor traseelor și/sau grupelor de trasee din toate contractele de servicii publice de transport rutier județean de persoane atribuite de către consiliul județean.

 

(5^2) Concomitent cu stabilirea valorii unitare lei/km consiliile județene stabilesc și suma forfetară pe zi aferentă fiecărei tranșe de 1 kilometru pe o distanță de la 1 la 50 de kilometri, prin înmulțirea valorii unitare lei/km cu distanța dus-întors între domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ.

 

(5^3) Consiliile județene care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de servicii publice de transport rutier județean de persoane adoptă hotărâri prin care aprobă valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare la nivelul valorii unitare medii la nivel național lei/km stabilită de către ANRSC.

 

(5^4) Valoarea unitară medie la nivel național lei/km se calculează de către ANRSC ca medie a valorilor unitare lei/km stabilite de către consiliile județene conform prevederilor alin. (5^1) și se publică pe site-ul instituției, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

 

(5^5) Consiliile județene solicită avizul conform al ANRSC atât pentru valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare lunare cât și pentru suma forfetară pe zi, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

 

(5^6) ANRSC emite avizul conform în termen de 2 zile lucrătoare de la solicitarea consiliului județean, însoțită de o documentație care cuprinde următoarele documente: a) tabel centralizator cu toate tarifele medii lei/km/loc aferente tuturor traseelor/grupelor de trasee atribuite, în cazul în care consiliul județean are încheiate contracte de servicii publice de transport rutier județean; b) tabel centralizator cu suma forfetară pe zi calculată pe distanța dus-întors de la 1 la 50 kilometri dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ.

 

(5^7) Consiliile județene iau toate măsurile administrative necesare pentru adoptarea hotărârii de aprobare a valorii unitare lei/km și a sumei forfetare pe zi în termenul prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz. Nu se precizează în proiectul de HG dacă elevii trebuie să facă dovada că au achitat din bani proprii abonamentele. Ministerul nu a putut să plătească până acum decât pentru elevii care se aflau în celelalte situații din lege prin care au transport gratuit.

 

(5^8) La orice atribuire a unui contract de servicii publice de transport rutier județean de persoane survenită după adoptarea hotărârii prin care a fost aprobată valoarea unitară lei/km și suma forfetară pe zi aferentă sumei forfetare lunare, consiliile județene transmit către inspectoratele școlare, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data începerii contractului, lista actualizată a rutelor pentru care se asigură transport public.

 

CITEȘTE ȘI:

Elevilor le este teamă să-și spună opiniile în fața profesorilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns