Image 1
Image 2

Emilia Zamfira Grosoş va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
EMILIA ZAMFIRA Grosos

În cadrul celei de-a XI – a ediţii a Programului Tezaure Umane Vii, la recomandarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, meşterul popular în arta ţesutului, a creării costumului tradiţional codrenesc, a textilelor de interior şi nu în ultimul rând, a creării de podoabe – Emilia Zamfira Grosoş din localitatea Soconzel, comuna Socond va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu.

Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, acordă titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU, iar anul acesta din cele 47 de dosare de candidatură depuse la nivel naţional, printre cele 12 persoane selectate purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, se află şi sătmăreanca Emilia Zamfira Grosoş, născută la 2 septembrie 1956.
Menţionăm că, Emilia Zamfira Grosoş din Soconzel este cel de-al treilea meşter popular sătmărean recompensat cu acest onorant titlu, după Floare Finta din Negreşti Oaş, cea care l-a primit în 2012, şi meşterul olar – Istvanfi Gheza din Vama, cel care a fost distins cu acest titlu în anul 2022.

Astfel, la lansarea sesiunii de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului de TEZAUR UMAN VIU de către Ministerul Culturii în luna februarie a anului 2023, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, prin Robert Laszlo – managerul instituţiei; dr. Felician Pop – referent şi Maria Carmen Sas – referent au întreprins toate demersurile necesare pentru a întocmi dosarul de candidatură pentru meşterul popular Emilia Zamfira Grosoş.
Din partea autorităţii locale, o recomandare pentru dosarul de candidatură l-a avut şi primarul comunei Socond – Nicolae Mare Cornea. Un aport la întocmirea referatului de către un specialist – expert în bunuri cu semnificaţie etnografică şi bunuri cu semnificaţie artistică – textile, în vederea depunerii candidaturii l-a avut şi Adela – Cătălina Dobrescu de la Muzeul Judeţean Satu Mare.

„Emilia Zamfira Grosoş este născută şi trăieşte de o viaţă în satul Soconzel, comuna Socond, judeţul Satu Mare, o aşezare tipic codrenească, care încă mai păstrează cu fidelitate obiceiurile, riturile, tradiţiile şi meşteşugurile populare. A crescut şi a învăţat alături de bunica, mama, şi apoi de soacra ei, cum se obţin firele textile din cânepă şi cum se prelucrează lâna. Ucenicia şi-a început-o din fragedă pruncie, iar deja la 12 ani cunoştea toate tainele războiului de ţesut. Acesta are nenumărate accesorii care sunt folosite în funcţie de produsul dorit. Războiul de ţesut pe care-l are este moştenit din familie, fiind realizat de un vechi meşter din zonă. De-a lungul vieţii, meşteriţa a ţesut sute de obiecte care au putut fi admirate la târgurile de meşteri şi în expoziţii. Ea şi-a amenajat în casă o „odaie mândră” specific codrenească şi aceasta reprezintă mândria familiei ei. Specialiştii instituţiei noastre au fost de multe ori oaspeţii cunoscutei ţesătoare, ea fiind cunoscută şi recunoscută în întreg judeţul, şi nu numai, ca o adevărată creatoare, păstrătoare şi transmiţătoare ale elementelor identitare de patrimoniu cultural material, aşa cum le-a învăţat în familie încă de la bunica ei. Pentru activitatea sa meritorie, instituţia noastră a distins-o cu titlul de „Luminător al satelor”, onoare de care se bucură toţi creatorii autentici populari din judeţul nostru şi care se acordă anual”, se arată în recomandarea scrisă de către Robert Laszlo, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă pentru România de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Astfel, anul acesta vor primi titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU următorii:

1. Chirteş Petruţ  (Mureş),  domeniul: prelucrarea lemnului;
2. Ciocoiu Elena (Iaşi), domeniul: port, producerea îmbrăcăminţii;
3. Ciubotăriţa Constantin  (Botoşani), domeniul: prelucrarea pieilor şi blănurilor – argăsit, cojocărit, curelărit;
4. Drînda Simion (Cluj), domeniul: prelucrarea metalelor-fierărit;
5. Grosoş Emilia Zamfira (Satu Mare), domeniul: port, producerea îmbrăcăminţii, podoabe;
6. Iosifaru Marilena (Argeş), domeniul: alte elemente de PCI – Universul copilăriei;
7. Mecleş Dumitru (Maramureş), domeniul: măcinat cereale;
8. Olteanu Gheorghe (Iaşi), domeniul: spiritualitate – activităţi ludice;
9. Rîza Francisc Vasile (Mureş), domeniul: spiritualitate – cântăreţ de muzică instrumentală la vioară;
10. Ţeavă Moise (Prahova), domeniul: spiritualitate – cântăreţ (neprofesionist) de muzică instrumentală (individual);
11. Ţîrliman Ileana (Botoşani), domeniul: prelucrarea fibrelor şi firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână;
12. Vasile Constantin (Argeş), domeniul: spiritualitate – cântăreţ (neprofesionist) de muzică vocală şi instrumentală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns