Image 1
Image 2

OBEZITATEA

Epidemia globală de obezitate: 1 miliard de oameni afectați

Epidemie globală de obezitate
Conform unui studiu din The Lancet, numărul persoanelor obeze a crescut de la 226 milioane în 1990 la 1.038 miliarde în 2022, cu o creștere alarmantă în rândul copiilor și adolescenților, semnalând o urgentă problemă de sănătate publică ce necesită abordări multidisciplinare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O epidemie globală de obezitate afectează peste 1 miliard de oameni în întreaga lume, o cifră care s-a cvadruplat din 1990, conform unui nou studiu publicat în revista medicală The Lancet. Această epidemie afectează în special țările mai sărace, iar creșterea obezității este mai rapidă în rândul copiilor și adolescenților decât la adulți, conform concluziilor studiului realizat împreună cu Organizația Mondială a Sănătății.

Studiul, publicat înaintea Zilei Mondiale a Obezității din 4 martie, estimează că în 1990 erau aproximativ 226 de milioane de adulți, adolescenți și copii obezi în lume, iar această cifră a crescut dramatic la 1.038 de milioane în 2022.

Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate din cadrul OMS, a subliniat că pragul alarmant de un miliard de persoane obeze a fost atins “mult mai devreme decât am anticipat”. În timp ce medicii erau conștienți de creșterea rapidă a obezității, cifra simbolică era estimată să fie atinsă abia în 2030.

Studiul a analizat datele privind greutatea și înălțimea a peste 220 de milioane de persoane din mai mult de 190 de țări pentru a ajunge la aceste estimări. A constatat că în 2022 existau 504 milioane de femei adulte și 374 de milioane de bărbați obezi. Rata obezității s-a triplat la bărbați și s-a dublat la femei din 1990.

Obezitatea crește riscul de deces din cauza bolilor de inimă, diabetului și a unor tipuri de cancer și a crescut și riscul de deces în timpul pandemiei de coronavirus. De asemenea, dezechilibrul major al alimentației este un factor central al obezității.

Există semne că obezitatea se stabilizează în unele țări, dar este în continuare o problemă majoră de sănătate publică. Combatarea acestei epidemii necesită abordări multidisciplinare care să includă politici publice, modificări ale alimentației și ale stilului de viață, precum și cooperarea sectorului privat pentru a promova produsele sănătoase.

Citește și:Risc crescut de obezitate pentru copiii care stau multe ore în faţa calculatorului

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with