Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

JUDEȚUL SATU MARE

Eroii din Ardud, Gerăușa și Mădăras au fost comemorați

Eroii din Ardud, Gerăușa și Mădăras au fost comemorați
Activitățile din cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare” au fost la a patra ediție, joi 9 mai 2024, în Ardud.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

La Parcela de onoare din Gerăușa i-am comemorat pe cei 54 eroi militari români (42 cunoscuți și 12 necunoscuți) și 4 eroi localnici (Iuliana Caiță, Flore Caiță, Ioan Niciu și Valeria Rusu) căzuți în luptele din octombrie 1944.
În Cimitirul ortodox din Ardud activitatea a avut loc în memoria a 15 militari români cunoscuți și 4 necunoscuți, înmormântați în acel loc.
În Cimitirul din Mădăras ne-am manifestat recunoștința față eroul localnic Ioan Leon Dragoș și față de cei 12 eroi militari români (7 cunoscuți și 5 necunoscuți) căzuți în cel de-al doilea război mondial.

 

La manifestările din UAT Ardud, jerfa supremă a eroilor români a fost onorată prin prezența domnilor Ovidiu Marius Duma, primarul orașului Ardud și Florian Claudiu Găzdac, coordonator al Programului din partea Instituției Prefectului județul Satu Mare.
La activități au mai participat Daniela Bălu, director al Muzeului Județean Satu Mare; locotenent colonel Bujor Iulian Raț, comandantul Centrului Militar Satu Mare și al Garnizoanei Satu Mare; cpt. Marius Brândușan, șef Stat major la Batalionul Geniu 52 Tisa;  Zamfir Vasile Danciu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare; colonel Dafin Mureșan, șef Structură Teritorială pentru Probleme Speciale Satu Mare; inspector principal Bogdan Vlad Coșar, șeful Poliției Orașului Ardud; Mihai Mocan, muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare; reprezentanți ai unor unități din sistemul național de apărare și ordine publică; rezerviști militari din MApN, MAI, SRI și sistemul de penitenciare; elevi și cadre didactice ale Liceului Tehnologic Ardud și Școlii Gimnaziale Mădăras.

 

Parastasele eroilor căzuți pentru patrie și înhumați în aceste locuri au fost săvârșite de către preotul capelan Florin Silaghi de la Penitenciarul Satu Mare, alături de preoții parohi ortodocși Ioan Bârsan (Gerăușa), Stelian Ploscariu (Ardud), Bogdan Fărcaș (Mădăras) și greco-catolic, Ovidiu Marița (Ardud).
Garda la parcela de onoare din Gerăușa și la celelalte două morminte de război din Ardud și Mădăras a fost asigurată de către militari ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.
Au rostit cuvinte de bun venit și alocuțiuni domnii: Ovidiu Marius Duma, Florian Claudiu Găzdac, Zamfir Vasile Danciu, Mihai Mocan și lt. col.(r) Vasile Silaghi.
Au avut loc depuneri a 4 coroane de flori în fiecare loc, conform protocolului deja consacrat.

 

În parcela de onoare de la Gerăușa a fost susținut un memorabil moment artistic de către elevi ai Liceului Tehnologic din Ardud, îndrumați de profesorii Aurica Crișan, Camelia Krimi și Florin Sima. Au sclipit în interpretarea unor poezii elevii: Ștefania Menhart (”Rugămintea din urmă” de George Coșbuc), Andrada Macec (”O scrisoare de la Muselim Selo” de George Coșbuc), Sabrina Schlachter (”Eroii” de Aurel Anghel), Pop Georgiana și Sara Marița (”Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!” de Radu Gyr), Țulean Adelina (”Pui de lei” de Ioan Nenițescu) și Rareș Oros (”Faima României). Ca și o coincidență că au fost recitate două poezii de Coșbuc, sau poate nu, este că tot în 9 mai (1918) s-a stins poetul George Coșbuc.
La Mădăras, elevii Școlii Gimnaziale din localitate au susținut un scurt moment artistic, sub îndrumarea profesoarei Diana Farcaș.

 

Speaker al activităților din 9 mai 2024 a fost domnul col.(r) Vasile Budurlean. În cadrul primului eveniment, de la parcela de onoare din Gerăușa, domnia sa a declarat adeziunea totală a cadrelor militare sătmărene în rezervă și retragere din MApN, MAI și SRI față de mitingul organizat la aceleași ore, la București, de către colegii rezerviști din țară, privind inechitățile existente la momentul actual în sistemul de pensii militare.
Activitățile din cele trei locuri, unde își dorm somnul de veci 90 eroi români căzuți pentru țară în luna octombrie 1944, au început cu intonarea Imnului Național și s-au încheiat cu audierea piesei ”Liniștea – Silenzio”.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Centenarul Ninei Cassian: Comemorarea unei vieți dedicate poeziei

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns