Image 1
Image 2

SISTEMUL SUMAL

Escrocii de lemne înfruntă sistemul

Escrocii de lemne înfruntă sistemul
Pentru acest proiect, sunt alocate 37 de milioane de lei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Hoții de lemn au reușit să înșele sistemul SUMAL, conceput pentru detectarea defrișărilor ilegale, folosind diverse strategii. Chiar dacă SUMAL funcționează de mai mulți ani și ar trebui să supravegheze transporturile de lemne, infractorii au găsit modalități de a tăia ilegal din pădure, chiar și atunci când sunt înregistrați în sistem. Garda Forestieră a identificat peste 2.200 de metri cubi de lemn tăiați ilegal în primele 3 luni ale acestui an, însă volumul real ar putea fi mai mare.

 

Una dintre metodele prin care hoții au evitat detectarea este falsificarea avizelor în SUMAL. Aceștia au descoperit că 2.359 de avize, care ar fi trebuit să conțină fotografii cu material lemnos, prezentau imagini cu oameni la masă, canapele sau geamuri. De asemenea, aproape 5.000 de avize aveau fotografii suspecte sau neclare, iar alte 4.000 nu conțineau numărul de înmatriculare al mașinii care efectua transportul.

 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a recunoscut că au existat semnale în legătură cu introducerea unor date false în SUMAL, pe baza ideii că verificarea fiecărei fotografii sau a kilometrajului este imposibilă. În plus, inginerul silvic Dan Turiga a subliniat că o metodă simplă folosită de infractori este activarea datelor mobile în timpul controlului, astfel încât transportul să pară legal.

 

Pentru a combate aceste practici, autoritățile propun utilizarea inteligenței artificiale și monitorizarea tăierilor ilegale și prin imagini din satelit. Pentru acest proiect, sunt alocate 37 de milioane de lei.

 

CITEȘTE ȘI: Percheziții la hoți de lemne din Săcășeni

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with