Image 1
Image 2

TEHNOLOGIE

Evoluția Mobilității: Prima Scară Rulantă din lume

Cu 129 de ani în urmă, pe 15 martie 1892, a fost un moment semnificativ în evoluția tehnologică, odată cu patentarea primei scări rulante din SUA la Galeria Old Iron din Coney Island, New York
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu 129 de ani în urmă, pe 15 martie 1892, a fost un moment semnificativ în evoluția tehnologică, odată cu patentarea primei scări rulante din SUA la Galeria Old Iron din Coney Island, New York. Inventată în 1891 de Jesse W. Reno (1861–1947), această invenție a revoluționat modul în care oamenii se deplasau în clădiri și zone publice.

 

 

Denumită inițial “lift înclinat”, scara rulantă creată de Reno nu se limita la o simplă bandă cu trepte, ci era o construcție inovatoare cu o înclinație de 25 de grade. Deși Nathan Ames a patentat o variantă anterioară denumită “scară rotativă” la 9 martie 1859, aceasta nu a fost niciodată construită.

 

 

Inovația lui Jesse W. Reno a atras atenția și a fost ulterior vândută companiei Otis Elevator în 1899. Sub umbrela Otis Elevator, s-a produs prima scară rulantă comercială funcțională, marcând un moment de cotitură în domeniul transportului vertical. Acest dispozitiv a fost apreciat la adevărata sa valoare la Expoziția Universală de la Paris din 1900, unde a primit cea mai înaltă distincție.

 

 

Astfel, patentarea primei scări rulante din SUA nu doar a adus o inovație semnificativă în modul în care oamenii se deplasau, ci a deschis și calea pentru evoluții ulterioare în tehnologia transportului vertical, influențând în mod esențial modul în care interacționăm cu spațiile publice.

 

 

 

Citește și:

 

”Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”, pentru trei luni la Oradea

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns